Явор Колев смени ГДБОП с A1 България

Бившият началник по киберсигурността ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост в компанията

Явор Колев смени ГДБОП с A1 България

Снимка: А1

Бившият началник на отдел „Киберсигурност“ към ГДБОП Явор Колев се присъединява към екипа на А1 България. Там той ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост, като позицията е специално създадена за него, става ясно от прессъобщение до медиите.

Новината за назначението идва няколко месеца, след като през юли Колев подаде оставка от ГДБОП. Тогава се породиха съмнения, че напускането му е свързано със скандалите около Комисията по хазарта, в която той представляваше ДАНС. Неговото оттегляне съвпадна със сътресенията в държавното ведомство, които непосредствено преди това доведоха и до отстраняването на Владислав Горанов като финансов министър в кабинета „Борисов 3“.

В интервю за bTV в края на септември Явор Колев категорично отрече оставката му от ГДБОП да има общо с тези събития.

По нов път

Позицията мениджър „Защита на интелектуалната собственост“ е нова за А1 България и ще даде възможност на Явор Колев да се грижи за защитата на авторските права върху телевизионното и музикално съдържание на компанията. В него се включват и авторските права на спортни организации, които А1 притежава за страната, като LaLiga, Serie A, UEFA Champions League, NHL, UFC, ATP, Националната баскетболна лига и др.

„През последните няколко години А1 България се трансформира от посредник, който само осигуряваше преносната мрежа за съдържанието, в медийна компания, която предлага ексклузивно съдържание и телевизионни услуги чрез собствена платформа до крайните клиенти. Ние трябва да се грижим за нашето съдържание и да следим за неговото законно разпространение", коментира назначението изпълнителният директор на А1 Александър Димитров. Той е на мнение, че с опита и уменията си Яворр Колев ще помогне на компанията да се справи по-бързо с телевизионното пиратство в страната. 

Предистория

Явор Колев има 25-годишен опит в противодействието на организираната и високотехнологичната престъпност и е създател на структурите за противодействие на кибeрпрестъпността в България, като близо 15 години е техен ръководител в МВР и ДАНС.

В периода 2019-2020 г. е изпълнявал длъжността Национален координатор по киберсигурността и секретар на Съвета по киберсигурност при Министерски съвет. Преминал е множество специализации в областта на киберпрестъпността, електронните доказателства и международното сътрудничество в областта на правоохраната. Автор е на методологии за разследване на престъпления срещу авторските права в сферата на телекомуникациите и софтуерното пиратство и за разследване и преследване на извършителите на киберпрестъпления.

В периода 2006-2020 г. под негово ръководство се намира и Националната контактна точка 24/7 за високотехнологични престъпления към Съвета на Европа, както и единната точка за контакт на българските правоохранителни органи с най-популярните социални мрежи. През своята кариера в МВР той е многократно награждаван за работата и постиженията си в борбата с организираната престъпност и киберпрестъпленията.

Коментари: 0