Таксита и автобуси спират работа в сряда заради закона за „споделеното пътуване“

От бранша заплашват да оставят страната без превози, докато не се приемат промените в Наказателния кодекс

Таксита и автобуси спират работа в сряда заради закона за „споделеното пътуване“

Снимка: Красимир Свраков

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Автобусни превозвачи и таксиметрови шофьори излизат на протест тази сряда, 25 ноември, срещу ветото на президента върху текстовете от Наказателния кодекс, който инкриминира нелегалния превоз.

В деня на протеста междуградски и международни превози няма да се осъществяват, а такситата ще спрат работа за два часа – от 9.00 до 11.00 ч. Те ще превозват само спешни случаи - лекари, медицински персонал, обявиха от Конфедерацията на автобусните превозвачи по време на пресконференция днес.

Опасността да оставим държавата без транспорт е абсолютно реална, каза председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. По думите ѝ особено в условията на пандемия се налага все повече фирми за превоз да преустановят дейността си, а почти всички са на ръба на оцеляването.

„Колко милиона трябва да отдели държавата, за да може да запази автобусния транспорт и да осигури социалната услуга на гражданите? Колко още милиона да отдели, за да отидат те в нерегламентираните превози? Много е важно всяка политическа партия да не прави политика на наш гръб и да извлича дивиденти от това, което прави в момента. Ние не сме политическа организация. Политическа партия БСП загуби като електорат хората, които са наши членове и ги подкрепяха именно с тази агресия, с която се защити сивият сектор в момента. Това не е нищо повече от защита на сивия сектор в страната и манипулиране на общественото мнение, че застрашаваме т.нар. „споделено пътуване“, посочи председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Милтенова подчерта, че нерегламентираният превоз трябва да се инкриминира, тъй като е обществено опасна дейност, която застрашава здравето и живота на хората.

Повод за недоволството и свиканата пресконференция са поправки в Наказателния кодекс, които бяха прокарани от ГЕРБ „през задната врата“ на Кодекса за общественото корабоплаване и бяха приети от парламента в края на месец октомври. Според текстовете нерегламентираният превоз трябва да се нaĸaзвa cъc зaтвop oт двe дo пeт гoдини, ĸaтo мoтopнoтo пpeвoзнo cpeдcтвo, c ĸoeтo e извъpшeн пpeвoзът, ce oтнeмa в пoлзa нa дъpжaвaтa, нeзaвиcимo чия coбcтвeнocт e.

Няколко дни по-късно обаче президентът Румен Радев наложи вето върху приетите текстове. Той върна закона с редица мотиви, сред които че депутатите не са уточнили критериите, по които нерегламентираният обществен превоз ще се разграничава от т.нар. "споделено пътуване".

Πри глacyвaнeто нa вeтoтo нa пpeзидeнтa Paдeв ГEPБ нe ycпя дa го пpeoдoлeе. Ceгa дeпyтaтитe мoгaт дa пpepaбoтят пpoмeнитe или дa ce oтĸaжaт oт тяx.

Основният проблем, който се появи с текстовете беше, че няма ясно разграничаване на т.нар. споделено пътуване от нерегламентирания транспорт. Според бранша обаче всичко е било ясно описано.

„Протестът, който подготвяме, е за да покажем на всички политически партии, които не ни подкрепиха, само и единствено ГЕРБ остана на своята категорична позиция да подкрепи светлата икономика и да защити човешкия живот, защото превозите, които се извършват нерегламентирано и не са споделено пътуване, а скрита търговска дейност, от която се генерират приходи, водят до опасност за здравето и живота на хората. Тези превозни средства нито се поддържат, нямат съответния преглед при механик или необходимите застраховки. Водачите на тези превозни средства не са квалифицирани за професията автомобилен превозвач. Апелираме държавата в лицето на всички останали политически партии да защити обществения ред в страната“, посочи Милтенова.

Автобусните превозвачи, които взеха участие в днешната пресконференция, дори заплашиха и те да влязат в сивия сектор, ако не се приемат промените в Наказателния кодекс. Според тях продължава да се развива бизнесът на такситата „Максим“ в страната и други подобни без да се плащат никакви данъци и такси, а за извършване на легални превози се плащат всички данъци и такси. „Ние ли сме най-големите балъци в тази държава?“, попита реторично един от превозвачите.

Ако не получим адекватна позиция, колегите настояват от следващия понеделник, докато не се приемат промени в Наказателния кодекс, да се преустановят всички превози в страната. Крайно време е всеки политик да си даде сметка колко важно е, обобщи Милтенова в края на пресконференцията.

Коментари: 0