Дачев: Държавната подкрепа за „ТЕЦ Марица изток 2“ е социалистическо решение

Играчите в българския енергиен сектор могат да си правят каквото искат с правителството, смята зам.-председателят на БТПП

Дачев: Държавната подкрепа за „ТЕЦ Марица изток 2“ е социалистическо решение

Снимка: Economic.bg/Архив

Социалистическо решение. Така бизнесменът Красимир Дачев определи решението на Народното събрание да задължи правителство да „оздрави“ държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“. Вчера четирите национално представени работодателски организации изпратиха до премиера Бойко Борисов позиция, в която заявяват, че ще сезират Европейската комисия заради неправомерната държавна помощ, с която ще се спасява държавният ТЕЦ.

Според Дачев топлоцентралата е изключително неефективна, а също така работи едва с 30-50% от капацитета си. „Теоретично не може да бъде ефективна, тъй като не работи непрекъснато“, обясни Дачев пред Nova, който е зам.-председателят на БТПП.

Вчера работодателските организации представиха данни, от които се вижда, че в държавния „ТЕЦ Марица изток 2“ работят близо 2400 служители, при инсталирана мощност от 1620 МВ. В същото време в частния ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“ работят малко над 400 служители, при инсталирана мощност от 908 МВ, а в ТЕЦ „Ей и Ес 3С Марица изток 1“ при мощност от 690 МВ има близо 380 заети. „За тази неефективност на държавния ТЕЦ плащат всички потребители в България“, каза Дачев.

Припомняме, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) иска да увеличи капитала на ТЕЦ-а чрез преобразуване на 600 млн. лв. дълг в капитал. За тази помощ обаче страната ни още води преговори с Главна дирекция „Конкуренция“ към Европейската комисия, която да разреши държавната помощ. Но ЕК иска да е сигурна, че мярката няма да имам временен ефект и БЕХ ще може да си върне парите. Нотификация от ЕК все още няма и ако страната ни предприеме тази стъпка без одобрение, може да бъде счетено, че това е неправомерна държавна помощ, за което подлежим на санкции от Комисията.

Според Дачев правителството ще опита да заблуди ЕК, формулирайки тази подкрепа по някакъв друг начин, уж да не изглежда държавна помощ. „Тя обаче си е държавна помощ“, смята той.

По негови изчисления ТЕЦ-ът генерира всяка година загуби между 150 и 200 млн. лв. „Тези пари ги прибавете към едни 700 млн. лв., които отиват за „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“, сложете и онези 200 млн. лв., които държавата дава на когенерациите, които се водят супермодерни, а скоро ще отпразнуваме 100 години от създаването на технологията с която работят. И ето ви едни близо 1 млрд. лв. допълнителни разходи годишно за такива неща“, каза Дачев.

Той напомни, че всички тези пари се плащат от домакинствата и бизнеса през сметките им за ток и това прави бизнесът и икономиката като цяло неефективни. „Енергетиката се води стратегически отрасъл, защото трябва да дава стратегическо предимство за българските производители. Ние вече се радваме като внасяме ток“, каза Дачев.

Според него държавният ТЕЦ получава тази подкрепа единствено заради профсъюзите, на които са им останали твърде малко предприятия, върху които да влияят.

„Много е деликатна цялата работа. Така няма да стане, по начина, по който се процедира. Това не е решение на правителство. Трябва да тръгне решението от Министерството на енергетиката, те създават дупка в бюджета и аз не знам с какво ще я запушват премиерът и финансовият министър“, коментира още бизнесменът.

Тоя смята също, че в самия сектор енергетика има изключително големи интереси и никое правителство само не може да се справи с тях. „Има връзки, създадени преди 50 години. Свръхрегулацията на сектора води до такова нещо. Тези в енергетиката могат да си правят каквото искат с правителството“, смята Дачев.

Коментари: 0