Дания разхлабва мерките за влизане в страната

Ваксинираните български граждани могат да влизат в страната без да представят отрицателен PCR тест

Дания разхлабва мерките за влизане в страната

Снимка: Pixabay

584 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Пристигащите български граждани, както и всички останали пътници от Европейския съюз (ЕС) и Шенгенското пространство, вече могат да влизат в Дания без уважителна причина и без да представят тест за COVID-19, ако са завършили ваксинационния процес срещу коронавируса, съобщава МВнР.

Мярката се отнася за пристигащите от страни в ЕС и Шенгенското пространство, попадащи в категорията “оранжев” код, сред които е България.

По информация на българското посолство в Копенхаген за завършена ваксинационна схема се приема поставянето на две дози от ваксината срещу COVID-19 (одобрените налични ваксини към момента изискват поставяне на две дози, но се очакват и еднодозови – като тази на J&J, б.р.), както и изтичането на 14-дневен период след поставяне на последната доза. В документа следва да са написани имената и рождената дата на ваксинираното лице, както и името на ваксината, поясняват от посолството.

Пристигащите в Дания от държави членки на ЕС и на Шенгенското пространство, които не са ваксинирани, следва да продължат да представят необходимите документи, доказващи „уважителна“ причина, за да бъдат допуснати на територията на Дания. От тях ще се изисква и негативен антигенен или PCR тест за COVID-19, направен в рамките на 48 часа преди полета или преди пресичането на датската граница.

Изискванията се отнасят и за транзитно преминаващите през Дания чужди граждани, идващи от страни членки на ЕС и на Шенгенското пространство, попадащи в категорията „оранжев“ код.

Коментари: 0