Даренията за „Нотр Дам“ се събират много по-бавно от очакваното

Темпът с който французите събират дарения за ремонта на опожарената „Нотр Дам“

Даренията за „Нотр Дам“ се събират много по-бавно от очакваното

Снимка: БТА

Събраните във Франция дарения за опожарената катедрала „Нотр Дам“ към момента са 270 млн. евро, съобщава БГНЕС. Това обаче е над три пъти по-малко от предварителните очаквания, които бяха за 800 млн. евро.

Когато се случи трагедията с пожара в средата на април, хиляди граждани и големи компании обещаха да дарят средства за реконструкция на емблематичната сграда. Според някои експерти възстановяването на катедралата може да изисква няколкостотин милиона евро.

Сумата от даренията е събрани от четири френски организации, като стотици хиляди донори от повече от 150 страни, включително Русия, взеха участие в набирането на средства.

„Получихме 221 млн. евро от 230 хиляди донори от 152 страни“, каза Лорънс Леви, ръководител на пресслужбата на Фонда за наследството, един от опълномощените фондове.

Сред даренията са 100 млн. евро, прехвърлени от френската петролна и газова компания „Total”. „54 млн. евро е сумата от даренията от физически лица, а останалите са дарения от други компании“, каза представителят на фонда.
Коментари: 0