Държавата отдава три плажа на концесия за 20 години

Размерът на концесиите вече се определя от броя на плажните места, реши по-рано правителството

Държавата отдава три плажа на концесия за 20 години

Снимка: Economic.bg/Архив

Правителството реши да отдаде на концесия за срок от 20 години три морски плажа. Това са „Сарафово“ в община Бургас, „Дяволска река-1“ в община Приморско и „Каваци-юг“ в община Созопол, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Бъдещите концесионери ще трябва да осигурят в следващите 20 години подаване на вода към душовете на плажовете, здравно и медицинско, както и санитарно-хигиенното, обслужване. От тях се очаква да предоставят и други услуги от обществен интерес. 

Размерите на минималното годишно концесионно възнаграждение са 45.5 хил. лв. (без ДДС) за плаж „Сарафово“, 19.1 хил. лв. за плаж „Дяволска река 1“ и 55.6 хил. лв. за плаж „Каваци-юг“.  Сумите са определени в съответствие с приетата от правителството Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове обекти на концесия.

Припомняме, че в началото на месеца правителството реши концесиите за морските плажове да се изчисляват по нова методика. Според промените първият компонент от нея е отчитането на прогнозните приходи от едно плажно място. Ще се гледат и броят на местата на съответния плаж, както и големината на легловата база в радиус от 3 километра от него.

Роялти таксата (фиксиран процент върху общите приходи от продажбите) пък ще се определя в концесионния договор и ще зависи от наддаването на кандидатите, ако е имало такова. Размерът ѝ няма да се променя за целия срок на концесията. Според новата формула базовият приход от едно плажно място за сезон е 225 лв., като тази сума може да се променя в зависимост от инфлацията.
Коментари: 0