Правителството предлага работодателите да плащат максимум 15 дни болнични

Също така ще се обсъди понижаването наполовина на максималния срок на болничния

Правителството предлага работодателите да плащат максимум 15 дни болнични

Снимка: Economic.bg

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината. Това е едно от новите предложения на правителството за справяне с проблема с фалшивите болнични, което ще бъде обсъдено от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Това бе съобщено от социалния министър Бисер Петков.

Сред другите предложения, които ще бъдат обсъдени на Тристранката, е и личният лекар да има право да дава по-малко дни болнични. „Личният лекар сега може да издава болничен лист до 14 дни. Обсъжда се предложение да се намали този срок - мисля, че и от лекарските среди се изказа подкрепа до 7 дни“, казва Петков.

Социалният министър е уточнил, че в НСТС ще бъдат обсъдени всички възможни мерки за ограничаване на фалшивите болнични: „Нека да поставим темата на един широк разговор и съм сигурен, че този път тя няма да се остави така в безвремието. А ще се намери решение, което да бъде подкрепено от всички и да бъде приведено в действие“, каза Петков.

Председателят на социалната комисия към Народното събрание Хасан Адемов пък е обяснил, че контролът върху издаването и изплащането на болничните трябва да бъде затегнат. В момента НАП събира вноските за болничните, издаването на болничните листове се контролира от здравните инспекции, а НОИ плаща обезщетенията. Именно тази разпокъсаност на отговорностите прави контрола неефективен, смята Адемов.
Коментари: 0