Държавата започва да слуша хората какви отворени данни искат

България е на 36-о място по индекса за отворени данни

Държавата започва да слуша хората какви отворени данни искат

Снимка: Unsplash

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Пет години след старта на Портала за отворени данни държавата реши да фокусира усилията си в това да осигури онази информация с висока добавена стойност, към която гражданите и бизнесът действително проявяват интерес. Това стана ясно по време на събитието „Отворени данни – предизвикателства и възможности“, организираното Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). 

„Вече се насочваме към данните с висок потенциал, като вече са изготвили списъци с тематични категории“, посочи Рени Борисова, експерт в дирекция „Единен системен интегратор“ в ДАЕУ. Що се отнася до наборите от данни с висока стойност, това са документи и друг тип информация, които могат да се използват повторно и да донесат значителни ползи за обществото, околната среда и икономиката, като помогнат за създаването на различни приложения и работни места, например. 

В концепцията за отворени данни е заложена идеята за предоставяне на информация, която да е свободна за употреба и публикуване, без ограничения, свързани с авторски права, патенти и т.н. 

Според индекса за отворени данни България се нареждан а 36 място от общо 94 държави по света. Резултатът на страната е 45%, като за сравнение първата държава в подреждането е Тайван с 90%.

Понятието отворени данни обаче не е особено разпознаваемо сред българското общество. Национално представително проучване, проведено през септември, показва, че за термина са чували едва 31.8% от гражданите и 39.1% от юридическите лица. 

Порталът бе създаден по изискване на приетата през 2013 г. европейска Директива за отворените данни. Оттогава насам организациите от публичния сектор са задължени да качват информация в отворен формат. Към днешна дата има регистрирани над 500 профила и са публикувани над 8 000 набора от данни.

От тази година управлението му, както и цялостното изпълнение на политиката за отворени данни премина в ръцете на ДАЕУ, като агенцията пое щафетата от Министерски съвет. 

От 15 февруари вече действа новоизграден портал, чието създаване е финансирано по ОП „Добро управление“. На него вече има възможност да се търси и ползва свободно информация от затворени файлове, каквито може да са pdf документите или сканираните копия. Има опция и за свързването им по автоматичен начин, което придава допълнителна стойност на информацията. 
Коментари: 0