Държавите с най-много туристи за 2016 г.

Цифрите показват, че въпреки терористичните заплахи в множество държави, пътуванията не са намалели значително

Държавите с най-много туристи за 2016 г.
Франция запазва позицията си на любима туристическа дестинация в света през 2016 г., обяви Световната организация по туризъм на ООН (UNWTO).

Съединените щати се класират на второ място, следвани от Испания, според годишни данни, които базираната в Мадрид СОТ обикновено обявява през януари, но тази година бяха забавени.

Но въпреки че Франция остава на върха, като е приела 82,6 милиона посетители през 2016 г., това е с повече от два процента спад спрямо предходната година, показват цифрите.

Няколкото терористични нападения предизвикаха опасения, че туризмът във Франция ще отбележи значителен спад, но данните показват, че повечето посетители не са били отблъснати заради потенциалните заплахи.

Броят на туристите, посетили САЩ, също е намалял с 3% до 75.61 млн., Което показва, че страната запазва твърдо втората си позиция, тъй като третата в подреждането - Испания, има 10% скок на посетителите до 75.56 млн., но пак не достига САЩ, въпреки спада там.

Китай се класира на 4-о място в класацията с малко по-малко от 60 милиона посетители, а Италия е на пето място - същото като през 2015 г.

Подреждането се изчислява според броя на туристите, които прекарват поне една нощ в дадена държава.

Но ако се вземат предвид приходите от туризъм, Съединените щати са на първо място с 206 милиарда долара (173 милиарда евро), привлечени през 2016 г., казват от Световната организация по туризъм.

Испания се класира на второ място с около 60 млрд. долара - увеличение в сравнение с 2015 г. - последвано от Тайланд и Китай.

Междувременно Великобритания пада от трето на седмо място с приходи от 34 милиарда долара, което отчасти се дължи на обезценяването на паунда в сравнение с долара след решението за Brexit.
Коментари: 0