Държавният бюджет ще плати заради спрените европари за наука и образование

Вчера стана ясно, че ЕК е изпратила писмо до министерството на образованието, с което посочва, че има редица проблеми в програмата

Държавният бюджет ще плати заради спрените европари за наука и образование
308 ~ 2 мин. четене
Замразената заради нередности по времето на Меглена Кунева оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще се финансира от държавния бюджет. Това каза служебният министър на образованието Николай Денков пред „Дарик“. Той е категоричен, че нередностите ще бъдат отстранени възможно най-бързо, а Брюксел ще размрази програмата и ще възстанови платените суми. Дотогава обаче бюджетът ще поеме разходите, които не са предвидени.

Вчера стана ясно, че ЕК е изпратила писмо до министерството на образованието, с което посочва, че има редица проблеми в програмата. Освен липсата на разделение между Управляващия орган и останалите дирекции, които изпълняват проекти по програмата, нередности са засечени и в над 100 проекта. Докато пропуските не бъдат отстранени, ще бъдат замразени междинните плащания по проектите.

"Това обаче не означава, че програмата е спряна", категоричен бе Денков. По думите му с писмото си ЕК е показала на България жълт картон. "Трябва да изчистим проблемите, за да не получим и червен", заяви просветният министър. Той бе категоричен, че когато през 2014 г. е договарял програмата с Европейската комисия в качеството си на заместник-министър не е имало никакви критики към планираните дейности и цели.

Такива обаче възникнали за нейната реализация вътре в министерството на образованието. Според него отговорност винаги носи съответният министър, който по това време е Меглена Кунева. В своя защита обаче Кунева коментира, че докладът на ЕК е за периода, в който проф. Денков е бил зам.-министър, както и че е изготвила план за преодоляване на проблемите, който вече е връчен на Денков.

Предстои да бъдат набелязани мерки за преодоляване на проблемите в разговори с Европейската комисия, които ще бъдат съобщени в понеделник.
Подкрепи Economic.bg