Турция определи дата на референдума за преминаване към президентска република

Резидентът ще може да издава укази, да обявява извънредно положение, да назначава министри и висши държавни служители, както и да разпуска парламента

Турция определи дата на референдума за преминаване към президентска република
3950 ~ 1 мин. четене
Референдумът в Турция ще се проведе на 16 април, реши Изборната комисия в страната. На тази дата хората ще гласуват дали да бъдат направени промени в конституцията, които на практика ще заменят парламентарната република с президентска. А сегашният президент на страната Реджеп Ердоган ще може да остане на поста си до 2029 г.

Референдумът изисква обикновено мнозинство, за да бъде успешен.

Промените в Конституцията ще позволят на президента да издава укази, да обявява извънредно положение, да назначава министри и висши държавни служители, както и да разпуска парламента.

Ердоган пое президентството, основно церемониална позиция в момента, през 2014 г., след повече от десетилетие управляваше като премиер заедно с Партията на справедливостта и развитието (ПСР). От тогава той управлява на този пост на лимита на своите правомощия и продължава да доминира в политическия живот на страната, използвайки личния си рейтинг.

Привържениците на Ердоган виждат промените като гаранция за стабилност във време на хаос, докато опозицията се опасява, че режимът в страната ще стане още по-авторитарен.

През януари турският парламент подкрепи конституционните промени, които имат за цел да засилят правомощията на президента в страната. Законопроектът за конституционна реформа бе одобрена с 339 гласа „За“ от общо 550-членния парламент. За приемането му бяха необходими най-малко 330 депутати.
Подкрепи Economic.bg