Дъждовното време вдига цената на меда

Пчелните продукти ще се оскъпят с около 2 лв. за килограм

Дъждовното време вдига цената на меда
192 ~ 1 мин. четене
Медът и останалите пчелни продукти ще поскъпнат тази година. Това прогнозира Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари. Той обясни, че това ще се наложи заради дъждовете и ниския добив през тази година. Очакванията са медът ще поскъпне с 1 - 2 лева за килограм. В същото време добивите ще бъдат значително по-ниски, отколкото е било през миналата година. С близо 30-40% ще спаднат те, прогнозира Михайлов, цитиран от агенция „Фокус".

Според него през тази година има голямо търсене на манов и акациев мед, но количествата не отговарят на нуждите на пазара. Това се дължи на дъждовната пролет, която не е дала възможност за цъфтеж на акациите. В момента килограм манов мед се търгува на дребно на цена от 18 лв. Годишно у нас се произвеждат от 6 до 12 хиляди тона мед. Две трети от тях се изнасят, главно за страни от Европейския съюз и близкия Изток. Българският продукт се търси, тъй като е с високи качества. Страната ни е разнообразна като терен, с много билки, което прави меда уникален, добави Михайлов.

Той посочи, че в страните от Западна Европа се внася аржентински и китайски мед, който допреди две години е бил забранен, поради наличие на антибиотик в него. Михайлов разясни, че аржентинският мед не е нектарен, а плодов, тъй като е събиран от паднали плодове и затова качественият български мед се изкупува в тези страни, за да се ползва като подобрител.
Подкрепи Economic.bg