Демократите разчистват пътя към одобрението на пакета от $ 1.9 трлн.

Републиканците може и да бъдат изключени от гласуването

Демократите разчистват пътя към одобрението на пакета от $ 1.9 трлн.

Снимка: БТА

740 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Президентът Джо Байдън и неговите демократични съюзници в Конгреса постигнаха сериозен напредък по приемането на помощния COVID пакет от 1.9 трлн. долара. Това се случва, след като депутатите одобриха бюджетен план, който ще им позволи да отпуснат средствата и без подкрепата на републиканците, предава Reuters.

С гласуване на партийна линия от 219-209 гласа Камарата на представителите прие бюджетния план, след като по-рано той бе гласуван от Сената.

Нанси Пелоси прогнозира, че окончателното законодателство може да бъде прието преди 15 март, когато изтичат специалните помощи за безработни, опуснати по време на пика пандемията.

На срещата в Белия дом Байдън и водещи демократи заявиха, че искат да въведат възможно най-бързо мащабния пакет, за да подкрепят възможно най-много американски семейства.

Междувременно Байдън заяви, че е отворен за преговори с републиканците, но само ако те не забавят процеса.

„Ако трябва да избирам между това хората да получат своите помощи или да водя преговори, които може да отнемат месеци, решението ще бъде лесно“, категорично посочи той.

Припомняме, че в началото на пандемията републиканците одобриха помощи в размер на над 600 млрд. долара, което е с една трета по-малко от размера на демократичния план.

Резолюцията на бюджета дава възможност на демократите да приемат плана на Байдън с обикновено мнозинство в 100-членния Сенат вместо с 60 гласа, колкото са необходими за повечето законодателни актове. Това означава, че демократите, които контролират 50 места в 100-местната Камара, може да не се нуждаят от гласовете на републиканците. Демократите имат 10-местно мнозинство в Камарата.

Подкрепи Economic.bg