Ден след нареждането на Борисов депутатите свалиха „студения резерв“

Най-лошото е, че допуснахме политиката в енергетиката, коментира Валентин Николов

Ден след нареждането на Борисов депутатите свалиха „студения резерв“

Снимка: Economic.bg/Архив

212 ~ 1 мин. четене

Депутатите в парламента набързо одобриха „студеният резерв“ да се ползва при необходимост само от ТЕЦ "Марица изток - 2". Решението бе прието на второ четене с промени в Закона за енергетиката с поправка през Закона за местното самоуправление и местната администрация. Това се случи само ден, след като премиерът Бойко Борисов нареди на енергийния министър Теменужка Петкова „да свали студения резерв“ и добави, че ще я държи лично отговорна, а тя от своя страна се съгласи.

Законът влиза в сила от 1 август 2020 г. и ще се сключва отново от ЕСО след издаване на заповед на енергийния министър, която трябва да е готова до края на месец юли. Промените ще са в сила до юли 2021 г., когато трябва да бъде въведен Механизма за капацитет.

Според председателя на Комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ Валентин Николов решението е политическо. Най-лошото е, че допуснахме политиката в енергетиката, каза той и добави, че предизборната кампания вече е започнала. 


БСП подкрепи управляващите с мотива, че енергетиката трябва да бъде стабилна. Депутатът и член на енергийната комисия Таско Ерменков коментира: "За нас на първо място стои енергийната сигурност на държавата, а тя без функционирането на ТЕЦ "Марица изток"-2 е невъзможна".

Остра реакция очаквано имаше от ДПС. Рамадан Аталай коментира, че следващият министър, който ще бъде освободен ще е най-вероятно министърът на енергетиката Теменужка Петкова, пише БНР. По думите на Рамадан Аталай, с премахването на търговете се нарушава принцип в енергетиката, заложен още от 2003 г. Той определи, че законовите промени се правят не на рационален принцип, а на партийна омраза.

Засега най-много средства от търговете за т.нар. „студен резерв“ получаваха ТЕЦ „Варна“, мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Марица 3“.

Подкрепи Economic.bg