Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета

Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност, категоричен бе финансовият министър Горанов

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

860 ~ 2 мин. четене

Народните представители приеха на първо четене законопроекта за актуализация на бюджета за 2020 г. Това стана по време на извънредното им заседание днес, проведено при засилени мерки във връзка с коронавируса. "За" гласуваха 123 народни представители, а 55 бяха против.

Според приетите промени в Закона за бюджета приходите в българската хазна ще бъдат с 2.44 млрд. лв. по-малко, а разходите ще нараснат с 1.7 млрд. лв. Подкрепено бе и увеличението на прага на поемане на нов държавен дълг през 2020 г. от 2.2 млрд. лв. на 10 млрд. лв.

При обсъжданията по-рано в бюджетната комисия финансовият министър Владислав Горанов обясни, че към момента необходимият дълг е в размер на 4.2 млрд. лв. - 3.5 млрд. лв. за компенсиране на увеличеното в негативен план бюджетно салдо и 700 млн. лева за финансиране на капитализирането на Българската банка за развитие. Останалата част ще се активира само в случай, че се налага след кризата или в следващите месеци осигуряването на допълнително ликвидно финансиране.

Когато имаме достатъчно ликвидност, заедно можем да вземем всякакви решения, а ако нямаме, не можем да взимаме никакви решения. С тези думи финансовият министър Владислав Горанов мотивира за пореден път искането си чрез актуализацията на бюджета таванът за поемане на държавен дълг да бъде увеличен.

Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност. Във валутен борд нямаме друг вариант, допълни той. "Ако утре с лека ръка стопим резервите си и нямаме гаранция, че в други ден ще можем бързо да ги възстановим, алтернативата каква е? Няма. Когато имаме достатъчно ликвидност във фискалния резерв, а поемането на дълг в момента е един от малкото варианти за реализиране на фискални буфери в смисъл на ликвидност, заедно с вас можем да вземем всякакви решения. Ако нямаме подобни ликвидни буфери в сметката на държавата в БНБ, не можем да взимаме никакви решения", каза още министър Горанов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова произнесе дълга реч, в която посочи, че на практика правителството няма да помогне на най-силно засегнатите в момента и обяви, че за второ четене партията й ще внесе предложения, с които това да се промени.

Законопроектът за промени в Закона за бюджета ще влезе в комисия за втори път в неделя, а на извънредното заседание на парламента в понеделник ще бъде гласувано на второ четене.

Подкрепи Economic.bg