Депутатите в разнобой за отработването

Предстои дискусия дали регулациите да са на държавно или частно ниво

Депутатите в разнобой за отработването
276 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров
Редица противоречиви дебати се появиха в публичното пространство, след като председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм и депутат от БСП Петър Кънев обяви, че до месец ще бъде внесено предложение отработването на почивните дни в събота да отпадне. Economic.bg потърси мнението на управляващи и опозиция по горещата тема.

Отработването на слетите почивни дни трябва да зависи преди всичко от работодателя, да бъде на пазарен принцип. Това коментира пред Economic.bg депутатът от БСП Румен Гечев.

Колегата му Георги Кадиев е на мнение, че това трябва да се регулира на държавно ниво. Особено в края на декември настава голям хаос с дългата почивка и буквалното затваряне на държавата между Коледа и Нова година. Тогава всички фирми имат проблеми, защото по това време те приключват годината, а всички плащания трябва да се осъществят най-късно до 20-ти декември, коментира Кадиев.

В същото време всички държави около нас, с които търгуваме, работят. Когато се обади някой от контрагентите, търсейки обяснение за забавено плащане, как да му обясниш, че банката, с която работиш, затваря на 20 декември и отваря на 3 януари. Трябва да си направим сметката, кои празници обявяваме за неработни и кои не, добави още депутатът от БСП.

Според него отработените съботи не са ползотворни за икономиката. Мисля, че ефективността от тях е максимум 50%, а болшинството от хората не отиват на работа, категоричен е той.

Депутати от ГЕРБ също смятат, че решението за това трябва да вземе работодателят, а не държавата.  
Коментари: 0