Кои 10 държави са най-големите източници на кибератаки в света

Киберпрестъпленията са нарастващ проблем, ето от къде най-често идват заплахите

Кои 10 държави са най-големите източници на кибератаки в света

Снимка: Pixabay

2483 ~ 3 мин. четене

Кибер престъпленията са все по-актуална тема, а новините в последно време валят една след друга. През миналата година например гръмна скандалът с кибератаката срещу Националния комитет на Демократическата партия по време на президентските избори в  САЩ, а едва преди около седмица бе регистрирана сериозна фишинг атака с документи в Google Drive.

Но откъде всъщност идват зловредните софтуери и различните киберпрестъпления?
 
Американската компания за киберсигурност Symantec публикува през април доклад, показващ кои страни по света са най-големите източници на зловреден софтуер, спам и фишинг атаки. 
 
Компанията първо регистрира видовете вид онлайн заплахи независимо дали злонамерен софтуер, спам, фишинг, ботове или хакерски опити а след това се опитва да проследи източника на тези нападения. По логиката на на тази методология успя да класира страните според броя на нападенията, произтичащи от тях. 
 
Ето 10-те страни, които са най-големите източници на най-киберпрестъпления през 2016 г., цитирани от Business Insider:
 
10. Виетнам – 2.16%

Виетнам е отговорна за 2.16 на сто от извършените през 2016 г. кибератаки в световен мащаб. Това е нарастване с 0.89% спрямо предходната 2015 г. Страната също така е била и жертва на хакери. През юли миналата година бе установено, че най-голямата авиокомпания във Виетнам, Vietnam Airlines, е била хакната. Има съмнения, че злонамереният софтуер може да се е разпространил в правителствени агенции и банки.
 
9. Япония – 2.25%

Деветият най-голям източник на кибератаки в света е Япония, която година по-рано е била класирана на 12 място. Данните сочат, че след 2015 г. страната е отбелязала голям скок в хакерството.

8. Франция – 2.35%

От Франция са били изпратени 2.35% от заплахите в света. Аналитиците определят страната като тепърва развиваща се в областта на хакерството и проблемите в сферата постепенно ще нарастват.

7. Великобритания – 2.61%

Великобритания запазва позицията си от 2015 г. за седмия най-голям източник на хакерски атаки в света. Проучване на Enigma Software Group от март сочи, че Лондон и Манчестър пък са най-вероятните градове в Обединеното кралство, където компютрите може да бъдат заразени.

6. Русия – 3.07%

Изследването на Symantec нарежда Русия на шесто място през 2016 г. Според данните страната е отбелязала значителен скок, след като година по-рано е била на единадесето място.

5. Германия – 3.35%

От 8 място през 2015 г. Германия се е изкачила до петата позиция през 2016 г. Страната е и сред честите таргет  цели на самите хакери. През 2016 г. например с компютърни вируси е била заразена Германската атомна електроцентрала.

4. Индия – 5.11%

Обратно на някои от гореспоменатите държави, Индия се е смъкнала от 3 през 2015 г. до 4 място през 2016 г.  като световен източник на кибер атаки в света.

3. Бразилия – 5.84%

Страната има неособената чест да влезе в челната тройка на негативната класация. Данните на Symantec показват, че през изминалите 10 години в киберпрестъпността в Бразилия е нараснала значително. 
 
2. Китай – 9.63%

Китай е вторият по големина източник на глобални заплахи, съобщават от Symantec. Положителното е, че година по-рано страната е оглавявала класацията. CNBC съобщи през юли, че злонамереният софтуер, произхождащ от Китай, е заразил над 10 милиона Android телефона.

1. САЩ – 23.96%

След като през 2015 г. страната беше под номер две в класацията на Symantec, като тогава заплахите, произлезли от САЩ се равняваха на 18.89 на сто от всички в света. Година по-късно се наблюдава ръст от над 5%. Страната изпъкна благодарение на зловредния софтуер Mirai, който е нов вид зловреден софтуер, плъзнал по целия свят.

Коментари: 0