Ще стимулираме малките и средни земеделски производители

Министърът на земеделието и храните обяви, че директните плащания ще надхвърлят 1.4млрд. лева

Ще стимулираме малките и средни земеделски производители

Кампанията за директни плащания на 2015г. ще доведе до по-справедливо подпомагане на земеделските производители. Това заяви в предаването „Денят започва” по БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

 „За първа година, в новия програмен период ще приложим правилата на новата обща селскостопанска политика, като правила за по-добро подпомагане на земеделските производители. Земеделските производители трябва да знаят, че тази година, от 1 март ще имат право да заявяват площите си за подпомагане само, ако имат правни основания за това – акт за собственост, договор за наем, споразумение за ползване”, добави още Десислава Танева.

Според Танева кампанията по Директни плащания ще осигури подпомагане на земеделските производители, която помощ ще надхвърли 1.4млрд. лева през настоящата година.

 „Директните плащания се формират от общо 6 схеми, като 6-тата схема е за обвързаните плащания и е нова. Тя е важна за спецификата на българското земеделие. Там 13% от всички средства ще отидат за най-уязвимите сектори в земеделието – животновъдство, плодове, зеленчуци, оранжерийно производство”, сподели министър Танева.

На въпросът кой ще получи най-много и кой най-малко от тези 1,4 млрд. лева, Десислава Танева обясни, че най-много пари на декар площ ще получат младите фермери до 40 години, тези, които са в най-облагодетелствани райони и тези, които имат до 30 хектара стопанство.

Министърът на земеделието и храните обяви, че тези над 1,4 млрд. лева ще се разпределят като базово плащане, зелена ставка за доплащане, преразпределително плащане, което ще е допълнителнен стимул за земеделците, които притежават стопанства до 30 хектара.

Това на практика означава, че малките и средни земеделски производители ще имат най-голяма възможност да използват отпуснатите средства за да оптимизират стопанствата си.

Коментари: 0