Децата в чужбина вече ще учат български срещу сертификат

Документът ще ги освободи от приравнителни изпити при завръщане у нас

Децата в чужбина вече ще учат български срещу сертификат
3335 ~ 1 мин. четене

Знанията по български език и литуратура на учениците в чужбина вече ще бъдат оценявани със сертификат. Документът ще ги освободи от приравнителни изпити при завръщането им в българската образователна система.

Промяната важи за всички деца от първи до дванадесети клас в над 300 български училища по целия свят, съобщават от образователното министерство.

Учениците могат да получат още и сертификати за базови умения за владеене на езика според Общата европейска езикова рамка (А1, А2, В1, В2, С1, С2), които да им служат в другите държави за втора матура, да им дават предимство при кандидатстване във висши училища, за работа и като доказателство, че владеят български език на определено ниво.

Това става възможно по силата на Споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Министерството на образованието и науката и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. То предвижда да се осигурят условия за изучаването на български език като втори/трети език от учениците в българските неделни училища в чужбина.

Образователното министерство ще подпомага и наблюдава провеждането на обучението на обучението по български език и литература в неделните училища в чужбина.

Учебните програми и тестовете за диагностициране на нивото на владеене на български език ще бъдат разработени съвместно с Департамента за езиково обучение на СУ „Св. Климент Охридски“. Софийският университет ще  осигури възможност за сертифициране по Общата европейска езикова рамка на знанията и уменията по български език на учениците от българските неделни училища в чужбина след полагане на тестовете. 

Подкрепи Economic.bg