Димитър Радев: Приемането на еврото в България ще бъде гладък процес

Гуверньорът на БНБ заяви, че подготовката за влизането в еврозоната ще стимулира българската икономика

Димитър Радев: Приемането на еврото в България ще бъде гладък процес

Снимка: Economic.bg/Архив

Анализите ясно показват, че приемането на еврото в България ще представлява един гладък процес. Това заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа*.

България и еврото

Успешното функциониране на паричния режим на България, основан върху валутния борд с фиксирания курс към еврото като резервна валута, предопределя логичността на процеса на замяна на лева с евро“, допълни още Радев.

По думите на управителя на БНБ приемането на еврото ще ускори реалната конвергенция на българската икономика и ще има ключов принос за растежа и благосъстоянието в страната. Дори самият процес на подготовка за еврото дисциплинира и стимулира добрите политики, които са необходими за постигане на висока степен на приближаване на икономиката ни към еврозоната още преди присъединяването към нея, коментира още гуверньорът на БНБ.

Заедно с това, подчерта Радев, еврото не гарантира само по себе си устойчива конвергенция. Поради това България следва да продължи с благоразумните макроикономически политики, които да бъдат провеждани от целенасочени и ефективни институции.

Припомняме, че преди дни по време на същия форум финансовият министър Кирил Ананиев заяви, че отговорните институции вече подготвят план за въвеждане на еврото в страната.

*Зa пъpви път в cвoятa иcтopия фopyмът ce пpoвeждa виpтyaлнo. Фoĸyc нa cъбитиeтo  ca финaнcoвитe и иĸoнoмичecĸитe пpeдизвиĸaтeлcтвa, пpeд ĸoитo ce изпpaвят cтpaнитe oт peгиoнa, ĸaтo yчacтиe имaт пpeдcтaвитeли нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия, Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe, Eвpoпeйcĸaтa инвecтициoннa бaнĸa, инвecтициoнни пocpeдници, бaнĸи, миниcтpитe нa финaнcитe нa Πoлшa и нa Peпyблиĸa Ceвepнa Maĸeдoния.

Коментари: 0