Китай представи най-бързия влак в света (видео)

Той почти достига скоростта на пътническите самолети

Китай представи най-бързия влак в света (видео)
1 Видео

Снимка: Unsplash

Прототип на свръхбърз влак с максимална скорост 620 километра в час бе представен в Ченгду, столица на провинция Съчуан в Югозападен Китай. Той е бърз почти колкото пътнически самолет и считан за най-бързото сухопътно превозно средство в света, пише Global Times.

Влакът използва специфичната транспортна технология МАГЛЕВ (от магнитна левитация), която задвижва машината посредством магнитни сили. Прототипът е с олекотено тяло с изцяло въглеродни влакна и нос с форма на куршум.

За разлика от съществуващите МАГЛЕВ влакове, този използва високотемпературна свръхпроводяща технология – вместо нискотемпературна или нормално провеждаща магнитна левитация. Промяната ще позволи по-стабилно придвижване на композицията.

Това е вторият прототип на МАГЛЕВ влак със скорост от над 600 км в час, дело на компании и академични институции в Китай.

Концепцията за свръхбързи влакове-куршуми възниква в САЩ, но се превръща в реалност в Китай, който успя да стане световен лидер в разработването на технология МАГЛЕВ. В страната има поне три такива железопътни линии в етап на планиране, които се очаква да ускорят развитието на транспортната хай-тек система. 

Коментари: 0