Българските сезонни работници с по-скъпи визи за Великобритания

Желаещите да получат разрешение за работа ще плащат над 500 лв. за трудова виза и това не е всичко

Българските сезонни работници с по-скъпи визи за Великобритания

Снимка: Pixabay

В опит да запълни дупката, оставена от Brexit, правителството на Обединеното кралство увеличи до 30 хил. броя на визите, които ще издава за сезонни земеделски работници. Разрешителните обаче имат висока цена и гражданите на България, Румъния, Естония, Литва и Словения ще плащат за тях повече, отколкото останалите граждани на ЕС, пише европейското издание Emerging Europe.

Търговско споразумение по Брекзит

Британското правителство обясни, че тези работници ще играят жизненоважна роля в подпомагането на земеделските производители, но същевременно зависимостта от труда им ще намалява, докато страната се примирява с болезненото си излизане от ЕС.

Цените за източноевропейците

Въпреки увеличението в броя на разрешителните високата им цена - 244 британски лири - може да откаже много потенциални сезонни работници, особено тези от Източна Европа. Нещо повече, докато на гражданите на повечето страни от ЕС, както и на тези от Турция и Македония, се предлага намаление от 55 британски лири, докато българите, румънците, естонците, латвийците и словенците ще плащат пълната сума.

От Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство обясняват това с факта, че тези държави не са ратифицирали Социалната харта на Съвета на Европа (CESC) от 1961 г. Според ведомството CESC съдържа задължение за онези държави, които са въвели Хартата в националното си законодателство, да улеснят гражданите да се придвижат по трудови причини в други държави, които също са я въвели. Обединеното кралство има дългогодишни разпоредби в своето законодателство, които предвиждат гражданите на тези страни да отговарят на изискванията за намаляване на таксата за заявления за визи, които идват да работят в Обединеното кралство. Правителството обаче може едностранно да приложи намалението за всички страни от ЕС, като обаче избира да не го прави.

Други бариери за влизане

Освен високите разходи за виза, за сезонните работници има и други пречки пред работата на Острова. Потенциалните кандидати също ще се нуждаят от сертификат за спонсорство от работодател от Обединеното кралство и ще трябва да докажат, че разполагат с достатъчно пари, за да се издържат- поне 1270 британски лири. Такива доказателства трябва да бъдат под формата на банкови извлечения.

Кандидатите трябва също да пътуват до център за кандидатстване за виза, за да им бъдат направени пръстови отпечатъци и снимки от търговския партньор на правителството на Обединеното кралство - TLScontact. В повечето страни има само един такъв център, обикновено в столицата. Това означава, че в много случаи сезонните работници ще бъдат принудени да плащат допълнителни пътни и разходи за настаняване.

Според адвокати високите разходи за таксите за кандидатстване за виза и изискването за финансови доказателства оставят мигрантите уязвими да разчитат на своя работодател. Например мигрантът може да отговори на финансовите изисквания, като покаже, че има поне 1270 британски лири по банковата си сметка, или като поиска от работодателя да удостовери издръжката за него в заявлението.

Визовата система не позволява на сезонните работници да сменят работодатели или категории труд. Това означава, че веднъж в Обединеното кралство сезонните работници са свързани с работодателя си.

Според главния секретар на Министерството на финансите Стив Баркли, фермерите и производителите играят решаваща роля през цялата година в осигуряването на пресни британски качествени продукти за обществеността. Освен това правителството - заедно с индустрията - ще надгражда кампанията „Избор за Великобритания“ през 2021 г. и активно ще насърчава набирането и задържането на домашни сезонни работници през 2021 г.

Недостиг

Обединеното кралство се сблъска със сериозен недостиг на земеделски работници през 2020 г., тъй като COVID ограниченията за трансгранично движение и липсата на полети попречиха на временните работници от ЕС да пътуват до страната. Оценките за недостига варират от 70 до 90 хил. работници. Много големи селскостопански фирми прибягваха до чартърни полети, за да привлекат работници.

През 2019 г. 98 на сто от работниците във Великобритания са мигранти от ЕС, предимно от България и Румъния. Тъй като работниците от ЕС вече са изключени от пазара на труда в Обединеното кралство, освен ако не печелят 25 600 британски лири годишно - далеч под заплащането за селскостопански труд - 30 000 визи за селскостопански работници могат да предложат известна почивка за земеделския сектор на Обединеното кралство.

Коментари: 0