Димов: В Пирин може да се строят само спортни съоръжения

Все още няма постъпило инвестиционно намерение за втори лифт на Банско, каза министърът на околната среда

Димов: В Пирин може да се строят само спортни съоръжения
632 ~ 2 мин. четене

"Това, което този план за "Пирин" променя, е че в туристическата зона над Банско, която представлява около 2% от територията на целия парк "Пирин" се разрешава инвестиционни намерения и второто нещо е, че се възлага на министъра на околната среда при постъпило инвестиционно намерение максимално бързо да се премине през всички необходими екологични процедури, за да може този втори или нов лифт да бъде реализиран максимално бързо с оглед решаване на достъпа на всички гости". Това каза по БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов, като допълни, че единственото, което може да бъде предлагано, това са спортни съоръжения и за нищо друго извън спортна инфраструктура не може да се говори.

„Става дума лифтове, писти и най-вече за втория кабинков лифт. Това е основното. Извън това в промяната за плана се дава възможност в една конкретна, по-голяма зона да се правят водохващания за питейни нужди, което е ясно разписано в закона, но по някакъв начин е било пропуснато в плана и до този момент не е можело да се правят водохващания за питейни нужди в рамките на националния парк", допълни министъръът.

Димов подчерта, че няма промяна в ски зоната. Могат да се направят само след оценка на въздействие на околната среда. По думите му същото е значението и със ски зоната "Добринище".

"Няма промяна в действащия план до момента в останалата част. ", каза още той.

В студиото на БНТ екоминистърът каза, че до днес няма постъпило инвестиционно намерение.

"Има идеен проект и тази седмица ще извикам инвеститорът.Трябва да се оцени как ще се направи, за да няма обратен ефект, за това има експерти след екологичната оценка какво се получава.", бяха думите му.

„Изграждането на ски туризма и особено Витоша също идва на дневен ред и трябва да се разгледа. Там отново говорим за плана на управление, който трябва да реши в цялост. В момента дори този елементарен случай да вземем този протокол като технически трябва да бъдат изместени определени стъпки, за да се възстанови и той отново изисква промяна в плана. Направили сме прекалено много бариери през годините", допълни той.Подкрепи Economic.bg