Дистанцията между Манолова и Фандъкова се скъсява, според Маркет Линкс

Очаква се висока избирателна активност заради неясния изход от вота

Дистанцията между Манолова и Фандъкова се скъсява, според Маркет Линкс
Дистанцията между кандидат-кметовете за София Мая Манолова и Йорданка Фандъкова е около 1.5 процентни пункта в момента. Това показва експресно проучване на Маркет Линкс, проведено сред 500 лица над 18-годишна възраст. 

Според резултатите в него Мая Манолова води с 27.4%, докато подкрепата за Йорданка Фандъкова е 25.8%. „Този резултат обаче до голяма степен попада в статистическата грешка“, уточни социологът Христина Тодорова в ефира на bTV тази сутрин. 

Проучване от август на същата социологическа агенция даваше 5 процентни пункта преднина на Манолова. Тогава подкрепата за нея се оценяваше на 28%, а тази за Фандъкова - на 23%. 

По думите на Христина Тодорова електоратът на ГЕРБ е много по-мобилизиран от този, който застава зад Манолова. Дистанцията между нея и Фандъкова се скъсява спрямо прогнозите от август. 

Предстоящите избори в столицата предизвикват голям интерес, като се очаква висока избирателна активност от порядъка на 57%. „Това е изключително висока активност спрямо 2015 г., когато изходът от местните избори беше ясен и беше категорично заявено, че Йорданка Фандъкова ще е следващият кмет на София“, обясни Тодорава. 

Избирателната активност на вота преди четири години беше 41%. 

Сега сред основните претенденти, освен Мая Манолова, се нарежда и още един кандидат – Борислав Игнатов, издигнат от „Демократична България“. Той заема третото място с 10.9%. След него с 4.4% подкрепа се нарежда Борис Бонев, кандидат на неправителствената организация „Спаси София“. Коментари: 0