За по-малко от година са заличени дивиденти за $220 млрд.

Корекцията е най-силна във Великобритания и Европа

За по-малко от година са заличени дивиденти за $220 млрд.

Снимка: Pixabay

628 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Размерът на корпоративните дивиденти в световен мащаб потънаха с 12.2% до 1.26 трлн. долара през изминалата година заради мерките на правителствата. Това става ясно от новото издание на Глобалния индекс на дивидентите, който анализира печалбата за инвеститорите от 1200 от най-големи компании по пазарна капитализация преди началото на всяка година, пише CNBC.

Само между второто и четвъртото тримесечие на миналата година са заличени дивиденти за 220 млрд. долара. Тази корекция е довела до падане на общия им размер за периода  до 9.652 млрд. долара", отбелязва мениджърът на активи Янус Хендерсън.

Намаляването на дивидентите е най-тежко във Великобритания и Европа, установява индексът. Двете заедно формират над половината от общото намаление на платените суми в световен мащаб, главно поради принудителното ограничаване на банковите дивиденти от регулаторите, установи Янус Хендерсън.

Изплащането на дивиденти обаче беше устойчиво в САЩ и през 2020 г. нарасна с 2.6% на годишна база. „Северна Америка се справи толкова добре, главно защото компаниите успяха да спестят пари и да защитят дивидентите си, като преустановиха или намалиха обратно изкупуването на акции и защото регулаторите са по-снизходителни към банките", се посочва в доклада.

В световен мащаб Австралия също се оказа силно засегната, а Китай, Хонконг и Швейцария се присъединиха към Канада сред най-добре представящите се страни.

Свиването на общите дивиденти през 2020 г. до 1.26 трлн. долара е малко под прогнозата на Янус Хендерсън за 1.21 трлн. долара, благодарение на не толкова сериозния спад на изплащанията през четвъртото тримесечие спрямо очакванията. Изплащанията за четвъртото тримесечие са се свили с 14% до общо 269.1 млрд. долара.

Спадът не беше толкова силен, колкото очаквахме, отбеляза Янус Хендерсън. Причината за това е, че компании като Volkswagen възстановиха замразените дивиденти в пълен размер, а такива като Essilor във Франция ги върнаха на по-ниска стойност.

Всяка осма компания спря изцяло изплащането на дивидентите си, а всяка пета ги намали, но две трети увеличиха дивидентите си или ги задържаха стабилно", споделя анализаторът.

Погледнато по сектори, бaнĸитe oтчитaт eднa тpeтa oт нaмaлявaнeтo нa дивидeнтитe в cвeтoвeн мaщaб. Орязаните дивиденти за инвеститорите са в размер на почти 54 млн. дoлapa, а oтмeнeните плащания са в paзмep нa 34 млн. дoлapa. Петролната индустрия се оказа най-силно засегната. Въпреки това намалението на дивидентите остава под средното - 24 млн. дoлapa.

Банките в Обединеното кралство и еврозоната са обект на временни забрани за изплащания на дивиденти на акционерите от миналия март заради опасенията, че представителите от отрасъла могат да изчерпат капитала си. Bank of England обаче заяви през декември, че банките могат да възобновят ограничените дивиденти. Британската банка Barclays обяви миналия четвъртък, че ще възобнови изплащането на дивиденти на акционерите.

Подкрепи Economic.bg