Джеф Безос подкрепи идеята за повишаване на корпоративния данък

Чрез увеличаването му Байдън ще може да финансира своя инфраструктурен план за 2 трил. долара

Джеф Безос подкрепи идеята за повишаване на корпоративния данък

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос заяви, че подкрепя идеята на Вашингтон за повишаване на корпоративния данък, предава CNBC. Изявлението на Безос идва на фона на плановете на американския президент Джо Байдън да повиши корпоративната данъчна ставка от 21% на 28%.

Увеличението ще бъде използвано, за да се финансира инфраструктурен план на стойност 2 трилиона долара, който ще бъде насочен в изграждане и подобряване на американските пътища, пристанища, водопроводна система и интернет инфраструктура.

„Подкрепяме фокуса на администрацията на Байдън върху смелите инвестиции в американската инфраструктура. Признаваме, че тази инвестиция ще изисква отстъпки от всички страни - както по отношение на спецификата на това, което е включено, така и по начина, по който се плаща (подкрепяме повишаването на корпоративния данък)“ пише Безос в Twitter.

Позицията на Amazon се различава от мненията на републиканците и корпоративните лобита в САЩ, които вече се изказаха против данъчните промени. Според тях те ще се отразяват отрицателно върху икономическия растеж.

От позицията на Безос обаче не става ясно дали милиардерът подкрепя и останалите данъчни предложения на Белия дом. Те включват облагане на доходите на американските компании и извън Съединените щати, включително чрез сътрудничество с други държави и създаването на световен минимален данък.

 

Коментари: 0