Байдън има нов мега план за $2 трлн.

Той предвижда повишаване на корпоративния данък

Байдън има нов мега план за $2 трлн.

Снимка: Pixabay

884 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Президентът Джо Байдън има нов мащабен план на стойност 2 трлн. долара, целящ да подкрепи пострадалата от коронавируса икономика. Разходите по програмата ще бъдат разпределени за период от осем години, а единият от начините за осигуряване на финансиране ще е чрез повишаване на корпоративния данък до 28%, стана ясно от думите на представител на администрацията. 

Освен с повишаването на данъците, инфраструктурният план ще бъде подпомогнат и от мерките, предназначени да спрат офшорните схеми. Очаква се Джо Байдън да даде повече подробности по-късно днес, предава CNBC.

Според досега известната информация планът включва:

  • Вложение на стойност 621 млрд. долара в транспортна инфраструктура като мостове, пътища, обществен транспорт, пристанища, летища и развитие на електрически превозни средства;
  • 400 млрд. долара за грижи за възрастни хора и американци с увреждания;
  • Повече от 300 млрд. долара за подобряване на инфраструктурата за питейна вода, разширяване на широколентовия достъп до интернет и модернизиране на електрическите мрежи;
  • Над 300 млрд. долара в изграждането и преоборудването на социални жилища, заедно с изграждането и модернизирането на училищата;
  • 580 млрд. долара ще бъдат инвестирани в американско производство, научноизследователска и развойна дейност, както и в работни места.

Това е втората толкова мащабна финансова инициатива на Джо Байдън след приемането на рекордния план за справяне с последствията от COVID-19 на стойност 1.9 трлн. долара, който бе приет скоро след встъпването в длъжност.

Целта на новия план е да покаже, че може да „съживи националното ни въображение и да накара милиони американци да работят точно сега“, казва служителят от администрацията.

Републиканците заявиха, че подкрепят идеята за възстановяването на пътища, мостове, летища и разширяването на широколентовия достъп, но са против това да се случва с повишаване на данъците. Според предварителната информация корпоративният налог ще скочи до 28%, след като бе намален на 21 от 35% през 2017 по време на тяхното управление. 

Планът може да бъде троянски кон за масивни увеличения на данъците и други леви политики“, заяви лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл.

За да бъде приет новият план, на демократите са им необходими 10 републикански гласа. Ако обаче не ги получат, те ще трябва да се опитат да прокарат законопроекта чрез бюджетно съгласуване, което няма да изисква от подкрепа от опозицията в Камарата, която е разделена 50-50 и решаващият глас е на демократичния вицепрезидент. Припомняме, че пакетът за 1.9 трилиона долара беше приет именно по този начин. 

Коментари: 0