Вашингтон удари тежко резултатите на Huawei

Китайският гигант регистрира първо свиване на тримесечните приходи

Вашингтон удари тежко резултатите на Huawei

Снимка: БТА

10358 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Американските санкции и икономическите последици от пандемията забавиха драстично ръста на приходите на Huawei през миналата година. Въздействието на външните фактори доведе до първото свиване на тримесечните приходи на китайския гигант. А опустошителните последици дори накараха компанията да се раздели с част от смартфон бизнеса си и да потърси спасение с по-агресивно навлизане в други технологични арени.

Разочароващите резултати подчертават дълбочината на щетите, нанесени от Вашингтон на компания, която доскоро се конкурираше с Apple и Samsung Electronics, като за кратко миналата година дори успя да оглави световната класация като топ смартфон производител. Само няколко месеца по-късно нещата изглеждат коренно различно. Приходите за последната четвърт на 2020 г. са спаднали с 11% до 33.5 млрд. долара, уточнява Bloomberg. Това е сериозно понижение спрямо ръста от 3.7% през трите месеца до края на септември и спрямо този от 23% през периода април – юни.

Общо приходите на Huawei за 2020 г. възлизат на 136.7 млрд. долара, което на годишна база представлява ръст от едва 3.8%. За сравнение скокът им през 2019 г. е 19%.

Китай бе единственият регион, в който Huawei отбелязва покачване на приходите си. Продажбите в родината възлизат на 89.7 млрд. долара, нараствайки с 15.4% на годишна база. Те представляват 65% от общите приходи на компанията. Добрите резултати там идват на фона на повишението на местната икономика – единствената от големите, изплувала по време на пандемичната криза. Силен тласък дадоха и маркетинговите стимули в подкрепа на националните шампиони.

Позитивните тенденции обаче се преобърнаха дори и там – през януари Huawei изгуби короната у дома, след като друг местен конкурент го измести от трона

Коментари: 0