До месец трябва да са осигурени парите за газовата връзка с Гърция

Интерконекторът Гърция-България е с голямо значение за диверсификация на източниците на природен газ

До месец трябва да са осигурени парите за газовата връзка с Гърция

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Автор: Александра Сотирова
До края на 2018 г. се очаква договорът с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за финансиране на газовата връзка между България и Гърция да е подписан. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на кръглата маса „Рискове и перспективи на енергийната сигурност на Югоизточна Европа“. Тя обясни, че стойността на проекта е 110 млн. евро и той е стратегически за енергийната сигурност.

„Интерконекторът Гърция-България е ключов за целия регион и има голямо значение за диверсификация на източниците на природен газ. Той е сред седемте топ приоритета в енергийната политика на ЕС. „Реализацията му е необратим процес и проектът е в своята решаваща фаза“, каза още енергийният министър.

По думите ѝ когато говорим за енергийна сигурност е важно да знаем, че тя е пряко свързана с националната сигурност и конкурентоспособността на икономиките в района. А този проект представлява 1/3 от потреблението на природен газ в България, което е реална диверсификация на източниците.
Според Петкова трябва да работим за това да изградим липсващата инфраструктура в региона в областта на енергетиката и следваща крачка е да вървим към интеграция на пазарите.

„В края на 2016 г. стана факт първият интерконектор - България-Румъния. Това, което очакваме сега, е румънските ни колеги да изградят компресорна станция на тяхна територия“, каза още тя.

Тя коментира и друг проект с голямо значение за диверсификация на източниците на природен газ - газовата връзка България-Сърбия, като се очаква до май 2022 г. той да е реализиран.

Петкова потвърди, че страната ни ще участва в LNG терминала в Александруполис. „Това е още една много сериозна възможност за диверсификация на източниците“, каза тя.

Министърът каза още, че в началото на другата година ще бъдат представени детайли от предпроектното проучване на газовия хъб – стойност, маршрути, липсваща инфраструктура и борса за природен газ.

„За да стане тази концепция факт трябва да изградим междусистемните връзки на България със съседните страни и да търсим други опции, които да дадат възможност за реална конкуренция и среда“, обясни Петкова.

По темата електроенергетика, Петкова коментира, че предстои обединение на пазарите на електрическа енергия. „България вече четвърта поредна година има независима енергийна борса, която твърдя, че работи много добре. Тя притежава необходимата ликвидност, бяха направени промени, които позволиха това“, каза Петкова.
Коментари: 0