До петък ще е ясно дали Меркел и Шулц може да „сглобят“ нов кабинет

Германският канцлер демонстрира оптимизъм в началото на предварителните преговори

До петък ще е ясно дали Меркел и Шулц може да „сглобят“ нов кабинет

Снимка: БТА

„Започвам дискусиите с оптимизъм, макар че осъзнавам колко голяма работа ни чака“, заяви германският канцлер Ангела Меркел при откриването на петдневните преговори между  социалдемократи и консерватори. 

Днес бе дадено начало на предварителните разговорите между Консервативния блок на Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц за съставяне на коалиционно правителство. 

Те трябва да решат до петък дали имат достатъчно допирни точки за започване на официални преговори за нова широка коалиция, подобна на тази, която управляваше Германия през последните четири години.

Никога досега в Германия не е отнемало толкова дълго време да се състави коалиционно управление, посочват световните агенции. И допълват, че това може да се окаже последният шанс за Меркел да остане начело на страната. 

„Мисля, че можем да го постигнем“, добави тя, коментирайки възможността за съставяне на правителство. Тя обаче подчерта, че целта е то да бъде и стабилно. 

Лидерът на ГСДП Мартин Шулц заяви, че неговата партията няма да поставя категорични предварителни условия.

Хорст Зеехофер, лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) - баварският съюзник на партията на Меркел Християндемократически съюз (ХДС) - заяви, че започва преговорите с добро настроение. Партиите трябва да постигнат споразумение, подчерта той.
Коментари: 0