Добрев: Как фирма от Пазарджик купува 1/3 от разпределителната мрежа в България?

Според председателя на енергийната комисия в НС дали държавата ще се съгласи на сделката зависи от проверките на КЗК и КЕВР

Добрев: Как фирма от Пазарджик купува 1/3 от разпределителната мрежа в България?
7224 ~ 2 мин. четене
Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 000 лв. активи и 11 000 лв. загуби ще купи най-голямото ЕРП в България, с годишен оборот 1.8 млрд. лв. Не съм чувал нито за г-жа Върбакова, нито за "Инерком България" и изведнъж те придобиват 1/3 от разпределителната мрежа в България. Така депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента коментира съобщението от вчера, че ЧЕЗ е избрал за купувач на активите си в България пазарджишката фирма "Инерком България".

"Първоначално изглеждаше като фалшива новина – един колега ми каза: Да вземем да продадем на "Инерком" двата реактора за "Белене". Говорим за един огромен бизнес. Изненадан съм, че ЧЕЗ избира такъв купувач. Очевидно това не е стратегически инвеститор, този купувач никога не се е занимавал с такъв бизнес", подчерта Добрев. 

Според него не се вижда какъв опит имат новите купувачи на ЧЕЗ и какъв капацитет имат да управляват подобен бизнес. Той подчерта, че това дали държавата ще се съгласи на сделката, зависи от КЗК и КЕВР.

Относно информациите, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова е кума на собственикът на фирмата Гинка Върбакова, Добрев заяви, че не знае дали има връзка между двете, "но в случая не това е най-важното".

По отношение на цената на тока и енергийната борса, депутатът коментира, че в България ще бъде въведен европейският регламент REMIT. С него КЕВР ще може да осъществява контрол върху търговията на борсата, т.е. при продажбата на ток на едро. Реално КЕВР ще играе ролята на клирингова къща, тъй като в момента борсата не е страна по всички сделки и няма пълен контрол.

В момента КЗК анализира REMIT, тъй като той отнема функциите на КЗК и се прави оценка дали няма да бъде нарушена конкуренцията на пазара.
Подкрепи Economic.bg