Договорът за добросъседство с Македония влезе в сила

В договора двете страни подчертават, че нямат териториални претенции една към друга и имат обща история

Договорът за добросъседство с Македония влезе в сила
872 ~ 1 мин. четене
Външните министри на България и Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров подписаха Протокола за размяна на ратификационните документи, с което влиза в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Двете държави подписаха документа на 1 август 2017 г. в Скопие.

„След подписването на договора отчетохме 11% ръст в стокообмена и 10% увеличение на туристите. Показахме, че на Балканите може сами да решаваме проблемите си“, изтъкна министър Захариева.

Преди церемонията в София двамата министри проведоха двустранна среща в присъствието на премиера Борисов, на която обсъдиха следващите стъпки за прилагане на договора, бъдещите съвместни проекти и европейската интеграция на Западните Балкани.

 „Благодарни сме, че с лидерството на премиера Борисов по време на Българското председателство на Съвета на ЕС привлякохте толкова внимание върху региона“, каза министър Димитров.
В договора двете страни подчертават, че нямат териториални претенции една към друга и имат обща история.

България и Македония се ангажират да не предприемат действия, които да увреждат интересите на другата страна, включително и по отношение на етнически малцинства.

Македония досега имаше претенции, че на наша територия има македонско малцинство, което аргументира със старо преброяване у нас, с което някои българи – по политически причини, са били записани като македонци.

Скопие и София се ангажират и с общи проекти – като жп линията Скопие – София, която е на стойност 250 млн. евро. Част от финансирането за нея е осигурено, останалото се чака от ЕС.
Подкрепи Economic.bg