Доказването на картел при горивата е изключително трудно

Липсата на данъчна информация създава сериозни затруднения

Доказването на картел при горивата е изключително трудно
192 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Да се докаже картел при продажбите на горива е изключително трудно и затова трябва да се информира Европейската комисия, заяви пред БНТ Марио Гаврилов - говорител на КЗК. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще направи всичко възможно скоро да излезе с анализ и решение на въпроса. Ако има виновни трябва да понесат цялата строгост на закона", добави той.

Финално решение на КЗК относно евентуалното производство за картел трябва да бъде съгласувано с Брюксел, допълни той. „Ние не можем да си позволим свободни интерпретации извън предвидените в закона процедури и механизми за установяване на подобен картел.”

В момента съгласно данъчно-осигурителния процесуален кодекс КЗК не е сред институциите, които могат да боравят с данъчна информация, каза Гаврилов. „В тази ситуация нашето финално решение ще се основава единствено и само на информацията, която ще получим от фирми участнички на пазара, което придава известна едностранчивост на нашите изводи.”  

Според него липсата на данъчна информация създава сериозни затруднения в обективната преценка на Комисията и се надява българските законодатели да предприемат промени в закона, така че КЗК да може да борави с нея. 

Подкрепи Economic.bg