Домакинствата продължават да трупат депозити

През август проблемните кредити в системата леко са се увеличили след месеци на намаление

Домакинствата продължават да трупат депозити

Снимка: Pixabay

Домакинствата в България не спират да трупат депозити в банките, въпреки близките до 0% лихви и реалната загуба, която търпят заради таксите и инфлацията. По данни на БНБ за един месец стойността на влоговете на физическите лица се е увеличила с 270 млн. лв. до общо 53.66 млрд. лв. към края на август.

При сравнение на стойностния обем на всички депозити (на компаниите и на физическите лица) спрямо година по-рано се вижда нарастване от 5.6 млрд. лв. За този период лихвите по депозитите на фирмите паднаха до 0%, а на домакинствата са около 0.15% средно.

Продължава да расте и кредитирането. При компаниите обаче темпът на нарастване на годишна база се забавя (до 3.4%), докато при домакинствата има ускоряване (до 8.8%). Общият обем на отпуснатите кредити се оценява от БНБ на 59.93 млрд. лв., като с тези темпове през септември ще бъде премината границата от 60 млрд. лв. активи, държани от банките.

Домакинствата са натрупали заеми за общо 23 млрд. лв., от които 11.4 млрд. лв. за ипотечни кредити. Бизнесът е взел от финансовата система 33.6 млрд. лв.

Данните на централната банка показват, че проблемните кредити (лоши и преструктурирани) в системата номинално са се увеличили леко, макар че като дял намаляват. Това едно от малкото увеличения на стойността им през изминалите близо три години и първото за тази година.
Коментари: 0