Домусчиев: Над 160 млн. лв. годишно се източват за излишно поставени стентове

Коментарът на Домусчиев е по повод журналистическо разследване на лекар от Пазарджик, който поставя стентове на здрави пациенти

Домусчиев: Над 160 млн. лв. годишно се източват за излишно поставени стентове
В България се поставят над 3 пъти и половина повече стентове отколкото в останалите страни от ЕС. Проучване на европейските дружества по кардиология и кардиохирургия сочат, че при пациентите със сърдечни проблеми в Европа съотношението на оперативно лечение е следното: Една класическа операция към 3,8 поставени стента. Това написа в пост във Facebook председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по повод разследване на NOVA за порочна практика в болница в Пазарджик, където лекар поставя излишни стентове на пациенти. От разследването става ясно, че лекарят е получавал заплати в порядъка на 57 хил. лева месечно, докато медицинските сестри от същата болница са протестирали заради ниските си заплати. 

„В България съотношението е една операция към 14 поставени стента. Тоест три пъти и половина повече. Това означава, че тези 3 пъти и половина са поставени без необходимост. Освен че се вреди на здравето на пациентите, се източват огромни суми от НЗОК. При 50 хиляди стента поставени у нас през миналата година, с оглед споменатото проучване, означава, че нуждите от поставяне на стентове са не повече от 14 хиляди“, пише още бизнесменът и допълва, че в България има над 36 хил. излишно поставени стентове.

„При цена от 4 500 лева на стент и поставянето му, това означава годишно източване на над 160 милиона лева от Здравната каса. От парите за здраве, които всеки месец си внасяме в НЗОК!!!“, допълва Домусчиев. 

Днес стана ясно, че лекарят от Пазарджик е освободен от работа.
Коментари: 0