Доналд Тръмп отказа телефонен разговор на венецуелския си колега

Американският лидер отказва да общува с Николас Мадуро, след като заплаши страната му с военни действия и наложи санкции срещу нея

Доналд Тръмп отказа телефонен разговор на венецуелския си колега

Американският президент Доналд Тръмп няма да разговаря с венецуелския си колега Николас Мадуро, докато „демокрацията не бъде възстановена“ в страната му. Това гласи изявление на Белия дом, цитирано от Washington Examiner, разпространено по повод отхвърлено от Вашингтон искане на Мадуро за телефонен разговор с Тръмп.

„От началото на (работата на – б.р.) своята администрация президентът Тръмп призоваваше Мадуро да уважава конституцията на Венецуела, да проведе свободни и честни избори, да освободи политическите затворници, да прекрати всички нарушения на правата на хората и да спре да потиска великия народ на Венецуела“, гласи част от позицията на Белия дом. „Режимът на Мадуро отказа да се съобрази с този призив, което отекна в целия регион и в света. Вместо това Мадуро избра пътя на диктатурата“, добавят от администрацията на американския държавен глава.

Венецуелският президент поиска да проведе телефонен разговор с Тръмп часове, след като последният заяви, че не изключва военни действия срещу правителството в Каракас заради последните му действия за отслабване на демократичните институции на страната. Освен това тази седмица администрацията на Тръмп наложи санкции срещу осем от съюзниците на Мадуро, като ги обвини, че нарушават човешките права и демократични норми. По-рано пък Вашингтон наложи санкции срещу самия венецуелски президент, определяйки го като „диктатор“.

Венецуела изпада във все по-голяма изолация. След като властите в Каракас на 1 август изведоха опозиционните лидери Леополдо Лопес и Антонио Ледезма от домовете им, Южноамериканската организация за свободна търговия реши да изключи Венецуела от редиците си. Причина за тези сътресения, както във Венецуела, така и по отношение на нея, стана създаването на ново Конституционно събрание, което ще има правомощия да пренаписва Конституцията на страната, да разпуска държавни институции, като например контролирания от опозицията Конгрес, и да уволнява дисидентите.

Коментари: 0