Доналд Тръмп: Посолството ни няма да се мести в Ерусалим тази година

Коментарът му опровергава изказване на израелския премиер Бенямин Нетаняху

Доналд Тръмп: Посолството ни няма да се мести в Ерусалим тази година

Въпреки че американският президент Доналд Тръмп в началото на декември миналата година официално призна Ерусалим за столица на Израел, сега той заяви, че американското посолство в страната няма да бъде преместено града през тази година, пише Reuters.

Коментарът на американския държавен глава дойде след изявление на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който заяви, че очаква посолството на Вашингтон в Израел да се премести от Тел Авив в Ерусалим до края на 2018 г.

След като през декември Тръмп промени десетилетна американска политика спрямо Израел, застрашавайки усилията за установяване на мир в Близкия Изток, впоследствие американския държавен секретар Рекс Тилърсън коментира, че преместването на посолството вероятно ще стане не по-рано от три години – време, през което администрацията във Вашшингтон трябва да намери и подготви подходяща сграда, както и да осигури жилища за дипломатите в близост до нея.

Ерусалим е свещен град както за християнската религия, така и за мюсюлманството и юдаизма. Палестинците искат Източен Ерусалим, който Израел анексира през арабско-израелската война от 1967 г. – ход, който не е признат от международната общност – да им бъде върнат като столица на бъдещата им държава, към която се стремят.

Коментари: 0