Дончев: Корупцията в България е факт, не е само усещане

Вицепремиерът аргументира промяната на промяната на Изборния кодекс с \"лош сигнал към избирателите\"

Дончев: Корупцията в България е факт, не е само усещане

Снимка: Economic.bg/Архив

Корупцията в България е факт. Тя не е само усещане. Тя съществува както в частния, така и в публичния сектор. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Nova. Отговорът му се разминава с думите на много от неговите колеги в кабинета и ГЕРБ, според които корупцията в България е само усещане, което се засилва заради говоренето за корупция. Последно тази теза бе застъпена от Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов.

Според Дончев проблемът с корупцията не може да се реши само от държавата, а трябва да има разбиране от цялото общество, че не трябва да участва в корупционни практики. „Има някой, който взема, но има и някой, който дава“, каза Дончев. „Много от хората, които се гневят справедливо на корупцията, вероятно имат познати или самите те са участвали в малка корупционна схема“, даде пример той.

Относно сагата с преференциалния вот, който е на път да създаде политическа криза в страната, Дончев обясни, че решението да се вдигне прага за преференциите е било грешка и не е било аргументирано достатъчно добре.

„Запазването на ниския праг на преференциите е по-добре аргументирано“, каза Дончев, който коментира вчерашното решение на премиера Бойко Борисов да нареди на своите депутати да се отметнат от решението си, взето три дни по-рано, и да върнат стария закон, в който прагът за преференциите бе по-нисък.

Той няколко пъти повтори, че тази смяна на решението, което бе твърдо подкрепяно от депутатите на ГЕРБ дълго време, е заради „лошия сигнал, който се отправя към избирателите“. Според Дончев това е основният аргумент, а не решението на БСП да напусне парламента или притеснението, че без ДПС парламентът няма да оцелее.

„В последно време осигуряването на кворума е нелека задача. Заради това вероятно се правят нелеки компромиси. Разбира се, тези компромиси трябва да имат граница“, смята Дончев.
Коментари: 0