Допълнителният туристически данък мина на първа комисия

Законопроектът срещна много неразбиране в Комисията по бюджет и финанси, но все пак беше пуснат да се гласува на първо четене

Допълнителният туристически данък мина на първа комисия

Снимка: Economic.bg

Автор: Цветан Петров
Собствениците, които имат едно или няколко жилища и които пускат туристи в тях, ще плащат допълнителен данък. Тази промяна в Закона за местните данъци и такси бе одобрена на първо четене от Комисията по бюджет и финанси днес. Поправките бяха внесени от коалиция „Обединени патриоти”.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който присъстваше на дискусията по законопроекта, отбеляза, че целта на документа е да доведе до изсветляване на икономиката в туристическия бранш, както и да защити хотелите от нечестната конкуренция на собствениците, които си дават жилищата на цени, по-ниски от тези в хотелите. Симеонов подчерта, че този проблем е най-наболял по Черноморието.

Предложеният законопроект обаче получи и доста критики по време на дебатирането му в Комисията. Йордан Цонев от ДПС каза, че не вижда смисъл от него. „Ако законопроектът остане в този вид, той може да бъде разгледан от Конституционния съд като форма на двойно данъчно облагане – за едно и също нещо, два данъка. Вицепремиерът Симеонов каза, че става въпрос за нещо, за което не се плащат наеми (поне не и официално –б.р.). В годишната данъчна декларация имаме графа за приходи от наеми и който притежава имот, и го отдава по какъвто и да било начин – сезонно или целогодишно, той е длъжен да декларира този приход и да си плати данъка”, каза Цонев. "Ако пък даденият собственик си декларира дохода и си плаща данъка, то тогава няма смисъл от предложения законопроект", добави депутатът от ДПС.

Председателят на Комисията Менда Стоянова от своя страна коментира, че между първо и второ четене в законопроекта трябва да се внесат изменения, така че да се вземе някакъв по-ясно установим, по-обективен критерий за новото данъчно облагане, отколкото платения наем за жилището, тъй като той често е недокументиран.

Румен Гечев от БСП пък отбеляза, че е по-добре да не се наказват собствениците, отдаващи нелегално жилищата си на туристи, а да се мотивират да минат на светло. Това според него може да стане чрез законодателни промени, които да освобождават въпросните собственици от данък при покупка на втора или трета къща, ако те ги отдават на туристи.

„Предлагам да се помисли за един вариант, който ще е и социално, и икономически издържан – да се повиши данъка за курортните жилища, като данъчната администрация награди тези, които регистрират туристите, които настаняват, те няма да плащат такъв данък или ще плащат по-нисък. Тоест да използваме икономическия стимул в позитивен план. При регистриране на второ и трето жилище и деклариране на туристите в тези жилища, собственикът да бъде освободен от такъв данък или той да е минимален”, каза Гечев. Според него така собствениците ще декларират доброволно своята дейност с туристите, а държавата ще спечели от събрания данък върху добавената стойност (ДДС).

В крайна сметка законопроектът на „Обединени патриоти” беше пуснат да бъде разгледан от парламента на първо четене и предстои да разберем дали ще бъде приет тогава, както и какви промени ще се направят в него преди второто четене.
Коментари: 0