Доставката на новите изтребители F-16 може да се забави до 2027 г.

След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите

Доставката на новите изтребители F-16 може да се забави до 2027 г.

Снимка: Pixabay

3503 ~ 1 мин. четене

Доставката на новите изтребители, които поръчахме миналата година - F-16 Block 70 може да се проточи до 2027 г. Това става ясно от официалното съобщение на Пентагона, с което той обявява договора си за възлагане на производството им на компанията Lockheed Martin Aeronautics. Част от него бе публикувано и от Министерството на отбраната.

Правителството закупи от САЩ осем изтребителя, които ще бъдат произведени от Lockheed Martin Aeronautics в Тексас и Южна Каролина. Общата стойност на проекта бе над 2.1 млрд. лв. Парите бяха преведени в аванс, каквито бяха американските изисквания.

Сега Пентагона публикува информация за договора, който сключва с компанията, която ще произведе изтребителите за България. Той е на стойност 514 млн. долара, като в сумата не влизат двигателите.

В договорa е заложен краен срок за произвеждането на самолетите 31 януари 2027 година, въпреки че компанията обяви график за доставката на осемте изтребителя, който трябва да приключи 2024 година. Според него се очаква първите шест машини да пристигнат в България през 2023, а последните две през 2024 година.

След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 година, ако те бъдат доставени по план.

Засега няма официално съобщение дали е възможно забавяне на доставките на самолетите.

Подкрепи Economic.bg