Доверието към европейската икономика удари над 4-годишно дъно

На този фон обаче нивото на показателя конкретно за България се повишава

Доверието към европейската икономика удари над 4-годишно дъно
Индексът на икономическото доверие, изчисляван от Европейската комисия и обхващащ секторите на производството, строителството, услугите и търговията на едро и дребно, през септември се е понижило до 101.7 в сравнение със 103.1 пункта през август в рамките на Еврозоната. За целия Европейски съюз равнището на индекса пък е още по-ниско –100 пункта (в сравнение със 101.4 месец по-рано).

„Това бележи възобновяването на устойчивия спад на индекса от началото на 2018 г. и е най-ниската му стойност за последните четири години и половина“, коментира Джесика Хайндс, икономист от Capital Economics пред Bloomberg.

Въпреки че в Еврозоната услугите и потребителското доверие са отбелязали малко покачване (съответно с 0.3 и 0.6 пункта), данните показват срив от 3 пункта на доверието на индустрията. Този спад идва в унисон с понижението на съставния индекс на мениджърските покупки в Германия, който се понижи до 7-годишно дъно. Всичко това е знак, че производството в Еврозоната ще продължи да се свива.

„На национално равнище, икономическото доверие остава почти без промяна във Франция, но спада в Испания, Италия и Германия“, посочва Хайндс. „Спадът напоследък е ехо от други изследвания, според които най-голямата икономика в региона продължава да се намира в тежко положение“, добавя тя.

Икономиката в ЕС се забавя в резултат на различни причини – търговската война между Китай и САЩ, митата между Вашингтон и Брюксел, несигурността на пазарите покрай Brexit и цялостното понижаване на икономическия растеж на глобалното стопанство. Индустриалното производство в Европа изпитваше трудности през последната година, а Германия, която е двигателят на еврозоната, изпитва особено големи затруднения.

Данните на ЕК за България показват, че за страната ни през септември в сравнение с август индексът е нараснал с 0.8 пункта до 104.7 пункта. Това се дължи на секторите на услугите (+14.2 пункта) и потреблението на дребно (+21 пункта), които балансират за спада в индустриалното (-1.5 пункта) и потребителското доверие (-24 пункта).
Коментари: 0