Dow Jones отчете най-големия си тридневен скок от близо век

Инвеститорите омаловажиха рекордните данни за седмичните заявления за безработица

Dow Jones отчете най-големия си тридневен скок от близо век

Снимка: БТА

952 ~ 3 мин. четене

Щатските акции записаха трети пореден ден на печалби, след като инвеститорите реагираха на новината, че Федералния резерв и Сената са одобрили законопроекта за голям пакет стимули, които да помогнат на икономиката да се справи бързо с последиците от пандемията.

В позитивните си нагласи пазарните участници омаловажиха рекордните данни за седмичните молби при помощи за безработица, които надминаха двойна очакванията на анализаторите. Разочароващите стойности бяха една от причините щатската валута да отслаби позициите си спрямо основните си конкуренти.

Индустриалният индекс Dow Jones записа най-силното си тридневно повишение от 1931 година насам. В четвъртък индексът напредна с 1351.62 пункта до 22552.17, докато S&P 500 прибави 6.24% към стойността си до 2630.07 пункта.

Технологичният сектор се справи отлично през изминалия ден, след като водещите компании Apple, Netflix, Google, Facebook, Amazon се изкачиха общо с 4%. Това подкрепи индекса Nasdaq, който се изкачи до 7881 пункта.

Данните за безработицата, които бяха публикувани през деня скочиха до 3.28 млн. за миналата седмица, което показва реалното въздействие на пандемията от COVID-19 върху икономика и мерките за предотвратяването с нея.

Водени от стимулите, които ще подкрепят щатската икономика, европейските пазари също завършиха с повишение, при което немският  индекс DAX спря за деня при 10000.96 пункта. Търговията в Лондон изпрати индекса FTSE 100 до 5815 пункта, след като се изкачи с 2.24 процента.

Слабата щатска валута даде възможност на ценните метали да наберат скорост, при което златото поскъпна с 0.85% до цена от 1630 долара за унция. Четвъртък не беше особено приятен за търговия с петрол, понеже слабото търсене на суровината доведе до спад на цената и с 4.71 процента до 23.17 долара за барел. Спада на сорта Брент беше по-умерен, след като суровината поевтиня с по-малко от 2 на сто до 26.83 долара за барел.

Акценти днес                                                

Икономически данни – САЩ

В края на седмицата акцента на икономическият календар ще бъдат данни за САЩ, които ще ни покажат състоянието на личните доходи и разходи, както и потребителското доверие спрямо проучване на Мичиганския университет. Като цяло прогнозите на анализаторите показват влошаване на икономическата картина, което може да доведе до обезценяване на щатската валута.

Инструмент на фокус - Boeing

Акциите на Boeing направиха впечатляващо покриване на половината от загубите си, но все още ценните книжа остават под 100 периодната средна и 61,8% от нивата на Фибоначи. Ако месецът завърши под $185 за акция очакваме нови разпродажби, за което говори и индикаторът MACD. Стойностите му показват, че низходящото движение не е завършило и е рано да очакваме обръщане на низходящото движение.

EUR/USD

 След като Федералният резерв прие да отпусне пакет стимули на стойност $2 млрд. за борба с икономическото въздействие от коронавирус, щатската валута започна да губи стойност. Това даде възможност на еврото да покрие част от натрупаните загуби, като се насочи към 100 периодната средна. В сила остава възходящия тренд, като при пробив под тренд линията може да очакваме бърз спад до 1,08.

XAG/USD

Слабият долар дава възможност на среброто да поскъпне, след като достигна дъно при 12 долара за унция. Към момента виждаме отслабване на възходящия импулс точно под 100 периодната средна, която ограничава развитие на текущия тренд. От друга страна индикаторът Стохастик се подготвя за възходящо пресичане, което би довело до развитие на движението. Възможна е покупка при пробив и задържане над нивото на съпротива 14.80. 

Nasdaq

Технологичните компании бяха една от основните цели на инвеститорите, което повиши стойността на индексът Nasdaq. Въпреки силния импулс индексът остава под 100 периодната средна при ниво 7750 пункта. С помощта на индикатора Стохастик се образува скрита дивергенция, което е тренд продължаваща формация. Това дава възможност за влизане в дълга позиция след пробив над нивото на съпротива.

Коментари: 0