Dow Jones записа най-големия си скок от 1933 г.

Европейските пазари завършиха на зелена територия

Dow Jones записа най-големия си скок от 1933 г.

Снимка: БТА

3140 ~ 2 мин. четене

Ценните книжа направиха силно завръщане от 3-годипните дъна, до които се намираха на фона на позитивните настроения на инвеститорите, че законодателите на САЩ ще стигнат до споразумение за отпускане на голям пакет от стимули за спасяване на икономиката от щетите, причинени от коронавируса. Индексът на най-големите 30 индустриални компании в САЩ Dow Jones прибави повече от 2000 пункта към стойността си, за да завърши деня при 20 704.91 пункта. С покачване от 11% индексът записа най-голямото си дневно изменение от 1933 година насам. S&P 500 напредна с 9.38 на сто, докато технологичния индекс се изкачи с 8.12 процента до 7417.86 пункта.

По последни данни Италия е отчела спад в новите заразени от коронавирус, което вдъхна доза оптимизъм за справяне с пандемията. Европейските пазари завършиха на зелена територия. Немският DAX напредна с близо 11% до 9700 пункта, а търговията в Лондон изпрати FTSE 100 до 5446 пункта, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Във вторник голяма част от инвеститорите се завърнаха на капиталовите пазари, което покачи цената на златото с 4.68% до 1628.50 долара за тройунция. Ралито на световните борси подкрепи цената на петрола, който поскъпна с 2.71 процента до 24.42 долара за барел.

Акцентите днес

Данни за инфлацията във Великобритания

Икономическият календар в сряда ще бъде доста богат откъм данни, но основният акцент ще бъде върху стойностите на индекса на потребителски цени за Великобритания.  Очакванията са за лек спад на данните, на годишна база, докато за тримесечие се очаква повишение с 0.3%. 

Инструменти на фокус

Apple – Дневна

След срива на фондовите пазари се насочваме към водещите технологични компании, които очакваме да направят най-бърза корекция на спада. Акциите на Apple отвориха деня с гап и се насочват към нивата на съпротива. Пробив над тренд линията ще покаже решимост на инвеститорите да върнат компанията към стойностите преди спада. Потвърждение за покупка ще имаме при пробив над $250 и възходящо пресичане на индикатора MACD.

AUD/USD – 4 часова

Валутната двойка започна да покрива част от загубите си, което я изпрати до 50 периодната средна. Зоната на съпротива около 0.60 е ключово ниво, което може да ни насочи за бъдещото движение. Ако има пробив и задържане на котировките над това ниво очакваме силно развитие на възходящия импулс. В противен случай може да се влезе в къса позиция с цел тествана на минимума около 0.5550.

OilUK – 4 часова

Цената на петрола остава под натиск, на фона на ниското търсене. Сорта Брент поскъпна до 50 периодната средна, но движението нямаше достатъчно сила, за да пробие линията на съпротива. Очакваме нови разпродажби, като е възможно дори поевтиняване под зоната на подкрепа около 25 долара за барел.

CAC40 – Дневна

Френският индекс започна да възстановява загубите си и коригира до първото ниво на Фибоначи при 23.6%. Предвид силните разпродажби очакваме възстановяване не основното движение при неуспех за пробив над   зоната на съпротива.

Коментари: 0