Драматична нощ за Турция след опита за преврат

Над 100 загинали и почти 3000 задържани около нощта на бунта

Драматична нощ за Турция след опита за преврат

Турция преживя една от най-драматичните си нощи през последните години, след като група военни се опита да свали сегашната власт с преврат.

Военните установиха контрол над стратегически обекти в столицата Анкара и най-големия град в страната – Истанбул. Експлозии и изстрели бяха чути и в двата града, над които бяха забелязани изтребители и военни хеликоптери.

Танкове бяха разположени на най-голямото турско летище „Ататюрк“, а по-късно тежка военна техника бе дислоцирана и в центъра на Анкара. Отменени бяха всички полети, а по-късно въздушното пространство на страната беше изцяло закрито.

Организаторите на преврата посочиха като причина за действията си силно идеологизираната политика на президента Ердоган и системното нарушаване на правата на турските граждани.

Те окупираха президентския дворец, сградата на правителството и дори държавната телевизия TRT, която бе свалена от ефир.

Военните пуснаха официално съобщение, че вземат властта в страната. Те обявиха въвеждането на военно положение и вечерен час.  

Извършителите на пуча обаче не получиха очакваната от тях подкрепа. Останалата част от армията, военноморските сили и полицията категорично се обявиха против бунта и това обрече опита за преврат на провал. Много граждани също се обявиха в подкрепа на Ердоган и настоящата власт.

Самият държавен глава не бе в столицата, но се включи няколко пъти на живо по телевизиите и социалните мрежи, призовавайки гражданите да излязат по улиците и да защитят легитимната власт. 

В отговор на думите му десетки хиляди излязоха, развявяйки знамена на Турция и партията на Ердоган и скандидайки в негова подкрепа. 

По-късно президентът кацна в Истанбул, където бе посрещнат от многобройни свои привърженици. Той определи действията на военните като "акт на измяна" и обеща да бъдат строго наказани.

Силите за сигурност започнаха мащабна операция срещу превратаджиите. Стигна до сблъсъци между армия и полиция в няколко турски града.

„Опитът за военен преврат в Турция е осуетен. Той бе организиран от командването на ВВС и жандармерията на страната“, заяви говорителят на турското разузнаване Нух Йълмаз.


След неуспеха инициаторите на пуча свалиха оръжието и се предадоха на полицията. Властите обявиха, че са си върнали контрола над повечето територии и до 24 часа всичко ще приключи.  

Равносметката от драматичната нощ е поне 60 загинали и над 750 задържани. 29 полковници и 5 генерала са били свалени от постовете им, съобщи Анадолската информационна агенция. 

Международният отзвук от случилото се също бе сериозен. Лидерите на САЩ, Германия, Русия, ЕС, НАТО и ООН се обявиха в подкрепа на легитимната власт. Те призоваха за спокойствие и сдържаност. 

Обстановката в Турция продължава да е напрегната, въпреки съобщенията, че опитът за преврат е неуспешен и положението е овладяно.  

Коментари: 0