Дребните собственици на прасета ще получат 300 лв. за дезинфекция

Парите ще бъдат преведени след доказване, че дворното място е почистено и там няма да се гледат животни 1 година

Дребните собственици на прасета ще получат 300 лв. за дезинфекция
1060 ~ 1 мин. четене
Автор: Ирина Илиева
Стопаните, умъртвили доброволно прасетата в личните си стопанства, намиращи се в 20-километровите санитарни зони около индустриалните ферми и в зоните определени с висок епизоотичен риск, ще получат еднократна помощ от държавата в размер на 300 лева. Обезщетенията са предвидени за дезинфекция и почистване на стопанствата, а не за самото убиване на животните, съобщават от БАБХ.

Изплащането на средствата ще започне от 1 септември, а получателите им ще са освен собствениците на т.нар. „лични стопанства“, в които се отглеждат до 5 прасета за угояване, но и малките ферми, които не извършват търговска дейност.

Условието да получат парите е всеки стопанин вече да е дезинфекцирал и почистил дворното си място. В кметствата на населените места ще се попълват заявения, в които собствениците трябва да потвърдят, че месото от домашно отглежданите животни е само за лична употреба. Едно от изискванията е обещание, че в срок от 12 месеца, след последната дезинфекция, собствениците няма да отглеждат прасета.

Кметовете на населените места трябва да изготвят публични списъци на кандидатите за получаване на еднократна компенсация. Списъците ще служат като улеснение за Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ), които лично ще раздадат помощите.  За тези, които желаят сумите могат да се превеждат и по банков път.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg