Dundee Precious отчете рекорден добив на злато в България

Причината е откриването на новата мина Ада тепе

Dundee Precious отчете рекорден добив на злато в България
9308 ~ 1 мин. четене

Канадската златодобивна компания Dundee Precious Metals Inc. (DPM) се похвали с рекордно производство на злато през 2019 г. Общият добив от двете мини на компанията в България – Челопеч и Ада тепе, расте и при рудата и при златото.

През изминалата година в мината в Челопеч са добити 173 хил. унции злато, а в Ада тепе - 57 хил. унции. По отношение на цялата руда, са изкопани съответно над 2.2 млн. тона и 471 хил. тона.

„2019 г. беше важна година за DPM, тъй като пуснахме втората си златна мина и генерирахме рекордно консолидирано производство на злато. Нашето производство на злато от Ада Тепе беше особено впечатляващо, като се има предвид, че беше постигнато предимно през последните две тримесечия след въвеждането в експлоатация през юни миналата година", заяви Рик Хаус, президент и изпълнителен директор на дружеството. „Изключително сме развълнувани от потенциала си да продължим напред, тъй като сега ще се възползваме от добива на злато и в двете ни мини и от оптимизираните си характеристики в завода“, добавя той.

В Челопеч златото, съдържащо се в концентрат, произведен през четвъртото тримесечие, е малко над очакванията в резултат на добив в зони с по-висок клас, пишат още от компанията.

Производството на злато в Ада Тепе през четвъртото тримесечие също е било малко по-високо от очакваното в резултат на по-високите класове злато в обработената руда.

Коментари: 0