3 млрд. пътувания: Най-голямата човешка миграция в света започна

С близо 9 хил. км нови жп линии и 300 хил. км нови магистрали ще се облекчи трафикът за Китайската нова година

3 млрд. пътувания: Най-голямата човешка миграция в света започна

Снимка: БТА

4814 ~ 2 мин. четене

Лунната нова година може и да е чак след две седмици, но Китай вече се подготвя за епичните размери на пътуванията, свързани с нея. Чунюн – 40-дневният период, когато китайците масово се прибират по родните си места, за да празнуват Нова година със семействата си – официално започна на 10 януари и приключва на 18 февруари. И това се смята за най-голямата миграция едновременна миграция на хора на планетата. 

Лунната нова година този път се пада на 25 януари и за първи път от 2012 г. е толкова рано. Това означава, че началото на пролетния фестивал за Нова година, когато китайците тръгват масово на път, съвпада с началото на зимната ваканция на студентите, с което поставя националната инфраструктура пред още по-голямо предизвикателство.

По-малко пътувания с кола и по вода

Очаква се по време на Чунюн да бъдат направени 3 млрд. пътувания – малко повече спрямо миналата година. С автомобили се очаква да бъдат направени 2.43 млрд. пътувания (намаление с 1.2% от миналата година), 440 млн. ще бъдат в влак (увеличение с 8%), 79 млн. по въздух (увеличение с 8.4%) и 45 млн. по вода (намаление с 9.6%). Числата са наистина потресаващи, но в Китай са планирали всичко отдавна.

Почти 9 хил. км нови жп линии и 300 хил. км нови магистрали

В четвъртък, ден преди Чунюн официално да започне, Министерството на транспорта изнесе тазгодишните данни и специалните мерки, взети за провеждането на фестивала. През 2019 г. правителството е построило 8 489 километра нови железопътни линии, включително 5 474 километра за високоскоростни влакове. Бързите линии Пекин-Джанджиаку и Чънду-Гуянг са двата акцента, които ще улеснят трафика в северните и западните райони на Китай.

Според генералния мениджър на China State Railway Group Co. Ltd Ли Уенксин тази година не се предвиждат проблеми с недостиг на билети за влаковете.

Междувременно нова технология ще изиграе роля в облекчаването на трафика на близо 1 000 железопътни гари чрез система за чекиране с електронен билет, което да ускори процедурата по проверки.

През 2019 г. бе открито и дългоочакваното Международно летище Пекин. Прогнозата е, че през новата аерогара в столицата ще преминат 190 млн. пътници по време на Чунюн, като полетите ще бъдат с 15% повече спрямо обикновените дни на летището.

Всички аерогари в Китай са насрочили по 17 000 полета на ден по време на пика на пътуванията, което е с 13.3% повече в сравнение с миналата година.

Главният инженер на транспортното министерство заяви, че за пътуващите са предвидени 790 000 автобуса и 19 000 лодки. 

През 2019 г. са построени и нови 330 000 километра от магистралната мрежа.

Коментари: 0