Дупката в КТБ ще бъде ясна след продаване на активите й

Оценките за дефицита са доста разтегливи, заяви Владимир Каролев

Дупката в КТБ ще бъде ясна след продаване на активите й
180 ~ 2 мин. четене

„Всякакви оценки за това каква е дупката в КТБ са счетоводни оценки. Истината ще бъде ясна, когато бъдат разпродадени активите на банката“. Това заяви икономистът Владимир Каролев в студиото на „Здравей България“ по Нова ТВ.

По думите му данъкоплатецът изплаща пасивите на банката, т.е. влоговете на клиентите на КТБ.

„Тази сума се плаща от хората, които имат депозити в банката. Фондът за гарантиране на депозитите не е държавна институция. Неговите пари се формират от 0,5% от всеки депозит, който влезе в банката. И тази схема работи по цял свят“, поясни Каролев.

Икономистът обясни, че съдия-изпълнител от името на КТБ може да влезе единствено в дружество, което е взело директно кредит от КТБ и не си връща заема.

Каролев е категоричен, че не може да се разпродаде на безценица имуществото на фирми, теглили заем от банката чрез обявяването на кредитите им за невъзвръщаеми. По думите му синдикът на КТБ не може да определя задълженията за предсрочно изискуеми, ако кредитополучателите са плащали своите вноски до затварянето на банката.

Журналистът Иван Бакалов, който също бе част от дискусията, посочи примери за отпускани кредити на фирми за изграждане на нови мощности, които са спрели да погасяват вноските си месец преди КТБ да бъде затворена. Бакалов заяви, че следва активите им да бъдат обявени за продан и закупени на ниска цена.

Икономистът отговори, че в този случай активите на фирмата ще бъдат обявени за публична продан от синдикът, но пазарът ще определи цената им. Каролев подчерта още, че ако предприятието не работи, действително цената му ще бъде по-ниска.

Събраните средства от продажби на активи, ще отидат в сметките на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Подкрепи Economic.bg