Държавата може да похарчи 8 млрд. лв. през декември

Към края на ноември дефицитът в държавния бюджет е едва 183 млн. лв.

Държавата може да похарчи 8 млрд. лв. през декември

Снимка: Economic.bg/Архив

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Консолидираната фискална програма (държавен бюджет, местна власт и т.н.) е на минус с едва 183 млн. лв. въпреки тежката криза и постоянното „подхвърляне“ на пари в различни посоки от страна на правителството. Към края на ноември бюджетният дефицит е 0.2% от прогнозния БВП, показват данните на Министерството на финансите.

Бюджет 2020

Това означава, че държавата може да похарчи малко над 8 млрд. лв. само в рамките на един месец. Според актуализираната бюджетна прогноза за 2020 г. разходите по КФП могат да достигнат 47.92 млрд. лв., а месец преди края на календарната година са похарчени 39.9 млрд. лв. Към това трябва да се добави планирания дефицит от 5 млрд. лв., с което в ръцете на властта остава внушителната сума за похарчване през декември.

Данъчните и неданъчните приходи към края на ноември са по-ниски с 587.4 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, докато постъпленията от помощи (основно евросредства) нарастват с 440.9 млн. лв. През последните месеци се наблюдава плавно подобрение при основните данъци, с което постепенно се компенсира натрупаното забавяне през първите месеци след избухването на пандемията, пише в прессъобщението на МФ.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към ноември 2020 г. са в размер на 39.89 млн. лв. За сравнение, разходите по КФП към ноември 2019 г. бяха с 1.35 млрд. лв. по-малко. През месеца са извършени разходи, свързани със социално-икономически мерки за минимизиране на ефектите от кризата, в т.ч. плащания по мярка „60/40“, изплащане на месечна добавка към пенсии в размер на 50 лева, плащания към земеделските стопани, както и други разходи по одобрените мерки, посочват от МФ.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 30.11.2020 г. от централния бюджет, възлиза на 1.185 млрд. лв.

Коментари: 0