Джак Ма дари $14 млн. за ваксина срещу коронавируса

Alibaba съдаде и фонд за закупуване на медицински консумативи за лечение на заразата

Джак Ма дари $14 млн. за ваксина срещу коронавируса

Снимка: Alibaba Group

1140 ~ 1 мин. четене
Джак Ма, основателят на Alibaba и най-богатият човек в Китай, е дарил 100 милиона юана (14,4 милиона долара) чрез фондацията си, за да помогне за намирането на ваксина срещу коронавируса от Ухан, съобщава CNN.

Милиардерът е отделил 40 милиона юана (5,8 милиона долара) за две китайски правителствени изследователски организации, според публикация в социалните медии от Фондация Джак Ма.

Останалата част от средствата ще бъдат използвани за подкрепа на мерките за „превенция и лечение“, съобщиха от фондацията.Дарението идва след съобщение в събота от Alibaba, че създава фонд от 1 милиард юана (144 милиона долара) за закупуване на медицински консумативи за провинция Ухан и провинция Хубей, епицентър на вируса.

Компанията също предлага безплатно изчислителни мощности с изкуствен интелект AI на научноизследователски организации в подкрепа на търсенето на ваксина или лечение.

Alibaba е една от множество китайски технологични компании, които даряват средства в усилията за лечение на коронавируса, според държавния вестник China Daily. Други са производителят на телекомуникационно оборудване и смартфони Huawei, компания за електронна търговия Tencent, търсачка Baidu, собственик на приложението TikTok ByteDance и фирмата за доставка на храни Meituan-Dianping.

Учени в САЩ и Китай работят върху ваксина срещу вируса. Но може да мине повече от година, докато се появи ваксина, според д-р Антъни Фочи, директор на американските национални институти по алергология и инфекциозни болести.

Вирусът е убил най-малко 132 души, като близо 6000 са потвърдените заразени в континентален Китай. Повече от 80 случая са потвърдени на други места по света, включително в САЩ и Австралия.
Коментари: 0